Kui 2010. aastal lähetas Eesti Vancouveri olümpiale 14 murdmaasuusatajat, siis eesseisval Sotši olümpial on see number kõigest 6. Suusakoondise peatreener Mati Alaver tunnistas eilsetes ETV spordiuudistes, et "praegu on meie arengus see faas, kus arengu nimi on taandareng".

"Eks see nii on. Tulemused seda ju näitavad," nõustus Einaste Alaveri mõttekäiguga. Kuid mis siis nende nelja aastaga ikkagi juhtunud on?

"Ma arvan, et igaüks saab aru, mis nende nelja aastaga on Eesti suusatamises juhtunud - päris revolutsioonilisi asju. Ning ka ajakirjandus on kõvasti tampinud, et see kõik nii läheks. Kui lumepall veerema hakkab ja hoo üles saab, veereb see päris kiiresti," sõnas Einaste.

Neli aastat tagasi Vancouverist klassikasprindi 59. kohaga tagasi tulnud Einaste ei tahtnud nimetada konkreetset sündmust, kust nn "lumepall" veerema hakkas, kuid tõi näite, kuidas meedia ala üldfooni muudab: "2011. aastal sai Otepää MK-etapil kuus sprinterit kvalifikatsioonist edasi, kõige kehvem mees kvalifitseerus 22. ajaga. Kui meil antud hetkel kvalifitseeruks parim mees 22-na, oleks see hea näitaja. Tollal ei osatud seda hinnata, ikka räägiti meist suhteliselt negatiivsetes toonides."

Einaste lisas, et ei süüdista madalseisus otseselt ajakirjanikke, kuid suusatajate suurimad sõbrad pole kirjatsurad just olnud. "Teie teete oma tööd, mina oma. Tuleb tunnistada, et ega te väga positiivselt pole arengule kaasa aidanud. Pigem olete kaasa aidanud taandarengule," ütles ta.

Kas on võimalik, et Eesti suusatajad pööravad arengukõvera järgmisel aastal taas ülespoole? "Kui aasta pärast uuesti helistate, võin teile öelda. Spordis on kõik võimalik. Palju on ka neid näiteid, kus ei tuldagi august välja ja vahetatakse kogu põlvkond ära. Eks seda näeme aasta pärast," ütles Einaste.