Olümpiavõitja ja kümnekordne maailmameister Therese Johaug arvab, et kogu kalendri realiseerimisse uskumine on sama mis uskuda jõuluvana. Sportlased on olukorda nimetanud ka naiivseks, uskumatuks ja ebaõiglaseks, kirjutab Iltalehti.

FIS-i võistlusdirektor Pierre Mignerey selgitas ajalehele, millistel põhimõtetel kalender üles on ehitatud. Ta avaldas, et plaanis oli hooaeg plokkide kaupa kokku panna, kuid ebakindel olukord maailmas seadis sellisele tegevusele piirid.

"Saime aru, et meil on keeruline ennustada, milline riik on võimeline paari nädala pärast MK-etappi võõrustama. Piirangud muutuvad väga kiiresti. See on üks põhjusi, miks me plokipõhise kalendri mõtte kõrvale heitsime," ütles Mignerey.

Üks FIS-i plaane oli alustada hooaega detsembris võistluste plokiga Norras ning liikuda jaanuaris edasi Soome. Oleks selline kava paika pandud, tulnuks seda juba neljapäeval muutma hakata, sest just sel päeval teatas Norra Lillehammeri MK-etapi edasilükkamisest koroonaviiruse tõttu. Esialgse kalendri kohaselt oleks Lillehammer suusatajaid vastu võtnud detsembri esimesel nädalavahetusel.

"Nüüd oleksime me olukorras, kus hooaja esimene plokk oleks tühistatud. See näitab hästi, et plokipõhine kalender pole maagiline lahendus," osutas Mignerey.

Suusatajad on mures, mis juhtub siis, kui üks sportlane koroonaviirusesse nakatub. Kas siis pannakse kogu koondis isolatsiooni? Mignerey ei oska sellele vastata. See sõltuvat kohaliku terviseameti reeglitest.

"Võimatu on öelda. Võimudelt on samuti raske vastuseid saada, kuna iga juhtum on erinev. Nad ei suuda anda üldisi juhiseid," sõnas Mignerey.

Küll aga ütles Mignerey, et võistlus jäetakse ära, kui mõni koondis mõnes riigis karantiini peaks jääma. "Me ei anna võistlusele rohelist tuld, kui ükskõik milline koondis peaks selles riigis karantiinis olema. Saame vastava info mõned nädalad ette ja teeme selle põhjal võistluse kohta otsuse. Karantiin ei ole sportlaste ja treenerite jaoks vastuvõetav, kes peavad oma tööks trenni tegema," ütles ta.

Ühe koondise probleemid võistlust ära ei jäta


Järgmisele küsimusele vastates avaldas Mignerey aga, et FIS on paika pannud reegli, mille kohaselt peavad võistlusele kohale tulemad kümnest paremast riigist seitse. "Kui ainult Soome osa võtta ei saa, siis võistlus siiski toimub. Sama kehtib ka näiteks Norra või Venemaa kohta. Koondis on kohustatud võistluspaika tulema, kuid nad peavad olema võimelised sõitma ilma karantiinita," täpsustas võistlusjuht.

Kuidas jääb reisimisega? Kas sportlased saavad muretult ümber maailma lennata? "Ma arvan, et see on tehtav, kui korraldajad muretsevad ürituste turvalisuse eest ja korraldavad testimise. Võimalus on ka ju mitte midagi teha. Me peame kõik mõistma, et riskid on olemas, kuid samal ajal rõõmustama, et saame üldse sporti teha. Riskid on osa elust. Iga inimene peab sellele mõtlema ja endalt küsima, kas ta on valmis riskima."

"Ruka jaoks on meil tšarterlend Münchenist ning sama lend läheb ka tagasi. Tahame hoolitseda selle eest, et reisimine oleks mugav, ning luua mingi mulli. Teeme seda kogu hooaja vältel. Muidugi reisivad mõned sportlased ka tavalendudega," lisas Mignerey.

Murdmaasuusatamise MK-sari stardib 27. novembril Rukalt. 12. detsembril on kavas etapp Šveitsis Davosis, 19. detsembril Saksamaal Dresdenis. 4.-6. detsembrini toimuma pidanud, kuid ära jäetud Lillehammeri etapile otsib FIS asendust.