Suusaliidu selgituse kohaselt sisaldas Johaugi 16. septembril antud dopinguproov keelatud ainet closteboli. Johaug, kes oli uudisest teada saanud nädal tagasi, võitles kogu pressikonverentsi vältel pisaratega.

"Tahaksin kõigepealt öelda, et ma olen täielikus šokis. Pole olemas sõnu, millega kirjeldada, kuivõrd kohutav on viimane nädal minu jaoks olnud," sõnas 28-aastane Johaug.

Clostebol sattus Johaugi organismi väidetavalt päikesepõletuse leevenduseks määritud kreemi kaudu. Trofodermini-nimelist kreemi kasutas Johaug võistkonna arst Fredrik Bendikseni loal.

"Kõik algas augusti lõpus laagris Itaalias Seiser Almis, kus sain kolmandal päeval päikesepiste ja põletasin alahuule ära. Huulele tekkisid suured haavad, mis tegid meeletult valu. Näiteks õhtusöögi ajal hakkas huul veritsema ning pidin salvrätikuga verejooksu peatama," selgitas Johaug.

"Küsisin Fredrikult, kas see kreem sisaldab aineid, mis on keelatud ainete hulgas, ning ta vastas "ei". Tean, et olen vastutav selle eest, mida minu organismist leida võib, aga ma usaldan alati oma arsti sajaprotsendiliselt. Kavatsen võidelda oma süütuse eest lõpuni," lisas norralanna.

Johaug lahkus pärast oma kõnet pressikonverentsilt, selgitusi jäid jagama Norra suusaliit ning saatusliku vea teinud Bendiksen, kes võttis kogu süü enda peale.

Therese Johaug