Alaveri süüdistati selles, et tema suusatreenerina, kasutades ära treeneri autoriteedist tulenevat mõju ja usaldust, kallutas mitut suusatajat dopinguna veredopingu, s.o Ravimiseaduse § 9 ja Vereseaduse § 2 lg 1 ning muude dopinguainete tarvitamisele.

Menetluskuludena mõisteti Alaverilt välja sundraha 810 eurot. Tänane kohtuotsus on vaidlustatav 15 päeva jooksul.

Alaver ütles kohtupingis, et otsus on talle arusaadav ja et tal küsimusi pole. Istungi järel Alaver meediale kommentaare ei jaganud. Tema kaitsja Aivar Pilve sõnul ei tähendanud kokkuleppemenetlus, et Alaver oleks tunnistanud oma süüd.

Juhtivprokurör Taavi Pern tunnistas pärast istungit lõppu, et on tulemusega rahul. "Olen kokkuleppega rahul. Oluline on see, et oleme saanud kohtupretsedendi ning kinnituse, et veredoping on käsitletav Eesti kohtu mõistes dopinguna ja oleme nii olulises asjas suutnud tuvastada dopingu tarvitamisele kallutamise," sõnas ta.

Enne istungit: Riigiprokuratuur saatis kokkuleppemenetluses kriminaalasja Harju maakohtusse oktoobris.

Alaverile esitati süüdistus nelja tema treenitud sportlase dopingu tarvitamisele kallutamises. Juhtiva riigiprokuröri Taavi Perni sõnul käsitleb süüdistus Alaveri tegevust aastatel 2016 – 2019.

„Kokkuleppemenetlus tähendab seda, et süüdistatav peab nõustuma talle ette heidetud kuriteo kvalifikatsiooniga ja peab nõustuma kokku lepitud karistusega. Kokkuleppemenetlus ei tähenda seda, et inimene peaks ennast süüdi tunnistama,“ sõnas Pern.

Kes on need neli sportlast, keda Alaver dopingut tarvitama kallutas? Teada on, et Seefeldi MM-il jäid dopinguküttidele vahele Eesti suusatajad Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu, ise tuli ülestunnistusega lagedale Algo Kärp. Sama süüdistuse tõttu ei saanud Seefeldis startida ka Kasahstani koondisse kuuluv Alaveri ja Andrus Veerpalu õpilane Aleksei Poltoranin.

Kuigi peamiselt Venemaal elav Poltoranin on viimasel ajal sotsiaalmeedias ilmutanud oma karjääri jätkumise teemal optimistlikke teateid, on tõenäoline, et neljas mees on just tema. Prokuratuuri süüdistus puudutab aastaid 2016–2019. Selles ajavahemikus kuulusid kõik neli kas otseselt või kaudselt Alaveri õpilaste hulka.