2002. aasta Salt Lake City taliolümpiamängude viimasel päeval teatas ROK kolme murdmaasuusataja positiivsest proovist.

Keelatud aine tarvitamisel jäid vahele venelased Larissa Lazutina ja Olga Danilova ning Hispaania värve kaitsnud sakslane Johann Mühlegg. USA antidopingulabori juht Don Catlin tunnistas nüüd New York Timesile, et EPO sugulasaine darbepoetiini kasutamisel tabati ka kaks laskesuusatajat, kuid et tegu oli uue testimismeetodiga, otsustasid nad koos ROK-i presidendi Jacques Rogge’ga kohtuvaidluste kartuses need positiivsed proovid enda teada jätta.

Nad eeldasid, et kolm murdmaasuusatajat vaidlustavad Lausanne’i spordikohtus (CAS) dopingujuhtumid välja toonud testimismeetodi teadusliku põhjendatuse. „Kui sa kaotad CAS-is, siis visatakse sulle nagu munaga näkku,“ ütles ta.

„Jacques küsis: „Kas sa võidad CAS-is?“ Vastasin: „Jah, aga esimesed kolm juhtumit nõuavad minult palju tööd.“ Otsustasime siis peatuda. Me ei riskinud minna kõigi viie juhtumiga kohtusse. Kui sa juba ühe puhul kaotajaks jääd, siis saab sinu usaldusväärsus selles küsimuses löögi,“ lisas Catlin.

Nüüd, kui ROK on juba teinud järelkontrolli nii 2004. aasta kui ka 2006. aasta olümpiamängude dopinguproovidele, tekib küsimus, miks nad tagantjärele ei avanud nimetatud kahte 2002. aasta positiivset dopinguproovi.