Moskva dopingulabori endine juht Grigori Rodtšenkov paljastas ajalehele, kuidas ta töötas Sotši olümpiamängude ajaks välja kolmest dopinguainest ja liköörist koosnenud "kokteili", mida ta andis vähemalt 15-le Sotši mängude medalivõitjale. Alkohol lisati komponentide hulka, et dopinguained kiiremini organismi imenduksid.

Ühtlasi kirjeldas Rodtšenkov üksikasjalikult, kuidas Sotšis dopinguproovidega manipuleerimine käis. Tema sõnul tungisid julgeolekuosakonna agendid öösel laborisse ja vahetasid venelaste dopinguproovid puhaste analüüside vastu, mis olid sportlastelt võetud juba kuu aega tagasi.

Tema kinnitusel sai ta otse Venemaa spordiministrilt nimekirja, kelle uriiniproovid tuleb ära vahetada. Kolmandik selles nimekirjas olnud sportlastest võitsid Sotšis ka medali. Üldse võitis Venemaa kodustelt talimängudelt koguni 33 medalit, millest 13 olid kuldsed.

Rodtšenkov tunnistas New York Timesile, et sai Sotši mängude järel Venemaa presidendilt Vladimir Putinilt tubli töö eest ordeni. Rodtšenkov astus Moskva dopingulabori juhi kohalt tagasi mullu novembris, kui rahvusvaheline antidopingu agentuur (WADA) peatas selle tegevuse, tühistades asutuse litsentsi.

"Need süüdistused on puhas jama"

New York Times tõi välja ka nelja Sotši olümpiavõitja nimed, kelle dopinguproovidega edukalt manipuleeriti: murdmaasuusataja Aleksandr Legkov, skeletonisõitja Aleksandr Tretjakov ning bobisõitjad Aleksandr Zubkov ja Aleksei Vojevoda.

Täna andis kogu teemal vastuse ka Kreml, kelle kõneisik Dmitri Peskov sõnas: "Need süüdistused on täiesti alusetud. Need ei ole tõestatud ühegi usaldusväärse dokumentatsiooni või andmebaasiga. See kõik paistab lihtsalt olevat ühe reeturi laim."

Ka lootis Peskov, et viimased süüdistused ei mõjuta kuidagi Venemaa sportlaste pääsemist suvisele Rio olümpiale.

Murdmaassuusataja Legkov lisas omaltpoolt: "Kõik need süüdistused ei ole tõsised, see on puhas jama. Me peame sellised inimesed seaduslikult vastutusele võtma."