Aga kuidas? Esile on kerkinud kahtlused, et ülemvõimu hoitakse mitte just kõige eetilisemate käitumismallide abil.

Hollandi uisuliit on saanud alates eelmisest aastast mitmeid vihjeid, et paljud tippatleedid manustavad sportlike tulemuste parandamiseks kilpnäärme hormooni. See aitab kiirelt põletada rasva ja kaotada kehakaalu. WADA keelatud ainete nimekirja kilpnäärme hormoon ei kuulu, ent selle tarvitamine, ilma otsese vajaduseta suurendab märkimisväärselt sportlaste terviseriski, hindab Utrechti UMC ülikooli professor Frank Backx.

Nii saatis Hollandi uisuliit sportlastele kirja, kus viitas kilpnäärme hormooni tarvitamisest tekkivatele terviseriskidele. Ühtlasi on uisuliidul plaan panna sportlaste litsentseerimisel kokkuleppesse punkt, mis keelab kilpnäärme hormooni kasutamise ilma arstliku ettekirjutuseta.

Ühtlasi tuleb välja, et Hollandi antidopingu agentuur on juba mitmeid aastaid üritanud kilpnäärme hormooni suruda WADA keelatud ainete nimekirja. Hormooni kasutamist on tunnistanud nii skandaalne USA jalgrattur Floyd Landis kui Suurbritannia jooksukuulsus Mo Farah, kirjutab Volkskrant.

Ka Hollandi kiiruisutajate leeris on inimesi, kes juhtunut tunnistavad. Treener Jillert Anema ütleb otse - hormooni kasutati ka Pyeongchangi talimängudel.

Siinkohal tuleb veelkord rõhutada, et hormoon ei ole keelatud ainete nimekirjas ja selle tarvitamisel ei eksita ühegi dopingureegli vastu. Küll aga on küsimus, miks hormooni tarvitatakse, kui tervise seisukohalt selleks ettekirjutus ja vajadus puudub? Ainus loogiline vastus on, et sportliku eelise saamiseks.