Teist aastat rahvusvahelistel võistlustel osalenud sportlane eksis raja 15. kurvis ning ei suutnud oma kelku enam kontrolli alla saada. Järgmises kurvis lendas Kumaritašvili vastu piirdeposte ning viidi Whistleri haiglasse, kus ta paar tundi hiljem suri.

Õnnetuse hetkel oli kelgutaja kiirus rajal 145 km/h. Whistleri rada nimetatakse hetkel maailmas üheks kiireimaks, mis ohutuse seisukohalt täitvat siiski kõiki nõudeid. Austria kelgutamisföderatsiooni peasekretär Kristof Zwaigeri sõnul oli tegu pigem  vähekogenud sportlase eksimusega.

Kuigi samas kohas kaotasid oma kelgu üle juhitavuse veel mitmedki kogenud sõitjad, nende seas isegi kahekordne olümpiavõitja Armin Zogler Itaaliast. Rumeenia naiskelgutaja Violeta Stramaturu kaotas aga mõneks ajaks koguni teadvuse.

2008. aastal avatud Whistleri rada hinnati juba enne olümpiamänge väga kiireks ja ohtlikuks, kus eksida ei tohi. Rahvusvahelise alaliidu (FIL) president Josef Fendt tunnistas, et kui algselt pidi suurimaks kiiruseks trassil jääma 137 km/h, siis tegelikkuses on see umbes 20 km/h suurem. "See on liiga kiire".

Nodar Kumaritašvili oli üldse neljas sportlane, kes talimängude ajaloos elu kaotanud.