Eesti laskesuusakoondise tänavuse hooaja parimate tulemuste taga on oma roll ka soomlasest suusatreeneril Ilkka Luttunenil, kelle käe alla Ermits just suusakiirust juba aastaid lihvinud on. Seega uurisimegi Luttunenilt, kuidas ta Ermitsa potentsiaali värskete saavutuste valguses hindab.

Millised on Kalevi arengu peamised aspektid? Kas praegune esilekerkimine on tulnud ka mõningase üllatusena?
Minu ja Kalevi vaheline koostöö on kestnud 5 aastat ja sai alguse Muonio suusakolledžis 2011. aastal. Minu treeningfilosoofia põhineb Soome murdmaasuusatamise alustel ning Kalev võttis selle kiiresti omaks. Kalevil on äärmiselt positiivne ellusuhtumine, ta on kirglik treeningute ja spordi suhtes ning võtab seda tõsiselt. Ma olen alati teadnud, et ta on väga andekas sportlane.

Kuidas on Kalevi areng teie hinnangul laiemas plaanis kulgenud?
Kalev on nii inimese kui sportlasena pidevalt arenenud ja tema karjäär on iga aastaga sammu võrra edasi läinud. Oluline osa arengus on olnud see, et ta on püsinud terve ning oleme targalt treeninud.

Kas Kalevi puhul tasub enam hinnata tema laskmist või suusatamist?
Minu hinnangul on Kalevis mõlemat. Kui tal on hea päev ja kõik õnnestub hästi, siis on ta väga hea nii suusarajal kui ka tiirus.

Kas USA-s näidatud lasketäpsus- ja kiirus oli planeeritud või juhtus see ootamatult?
Kalevi hea võistlusvorm on planeeritud tegevuse väljunud, millele eelnes mitu edukat treeningnädalat. Kalevi sõidukiirus on kogu talve jooksul olnud hea, aga laskmine pole nii hästi õnnestunud, kui võiks. Nüüd USA-s kõik õnnestus.

Kas Kalevil on olemas vajalikud omadused jõudmaks päris tippu? Mis võiks olla tema suurim puudujääk?
Seda, kui kaugele ta jõuab, näitab aeg. Laskesuusatamine on raske ala ning Kalevil on vaja tervist, toetajaid ja palju õnne oma teekonnal tippu. Igal sportlasel on omad nõrkused, kuid me teeme mitmekesist tööd nende likvideerimise osas.

Kui tugevaks peate Kalevi iseloomu?
Kalev on suurepärane ja tugeva mentaliteediga inimene. Kogu see aeg, mis ta veetis Soomes õppides, muutis ta minu ja minu pere jaoks nii lähedaseks ja ta on meie pere liige.

Kas Kalevil on oma võimete tippu jõudmiseks tagatud kõik vajalikud tingimused või vajaks ta midagi enamat (laagrid, varustus, taustajõud)?
Olen töötanud Kalevi personaalse treenerina ligi 5 aastat ning meie koostöö on põhinenud usaldusel. Kalevil on olnud piisavalt võimalusi käia laagris ning taustameeskond on töötanud hästi. Kuna ta sõidab Madshus suuskadega, on ka head suusad talle tagatud.