Varem oli Tobreluts lasketreeneri rollis, nüüd on tal vastutusrikkam positsioon. „Siiani vaatasin, kuidas maal valmis, ma ei sekkunud protsessi, nüüd saan ise ka mõne triibu sisse tõmmata,” kõneles ta tänasel hooajaeelsel pressikonverentsil. „Viimased kaks aastat oli koondise juures välisspetsialist ja loomulikult tuleb lasta tal teha oma tööd. Vastasel korral poleks mõtet seda käiku teha, kui kõik kõrvalt hakkavad õpetama. Uus olümpiatsükkel on algamas, siis paljud riigid, sealhulgas ka Eesti, on teinud muutusi. Kuna alaliidu sees on peale olümpiat alati natuke keerulisem, siis oleme proovinud niiöelda oma jõududega hakkama saada. Väljastpoolt treeneri sissetoomine tähendaks kordades suuremaid ettevalmistuskulusid.”

Kas ja kui palju oled seniseid ettevalmistuskavasid muutunud? „Muutused on olnud suured selles suhtes, et vaadates viimast kahte aastat tagasi, tekkis mul mõtteid, mida peaks muutma, et saada paremaks. Garantiisid ei ole, kevadel saab näha, kas tegime häid otsuseid või valesid. Igal juhul kui tahame muutust, siis peame muutma midagi. Eelkõige on treeningud muutunud intensiivsemaks ja sellist erialase jõu vastupidavust arendavaid treeninguid oleme teinud rohkem. Need on põhiasjad, millele oleme keskendunud. Loodame, et tänu sellele see kaotusprotsent maailma parimatele väheneks.”

Ühtlasi pole välistatud, et Tobreluts on sunnitud tegema comeback’i. Nimelt Johan Talihärm keskendub õpingutele ja temaga tänavu sisuliselt arvestada ei saa. MK-karussellil hakkab tiirlema viis meest – Kalev Ermits, Rene Zahkna, Martin Remmelg, Kauri Kõiv ja Roland Lessing.

„Endal on ka püss voodi kõrval valmis,” sõnas 42aastane Tobreluts, tekitades pressikonverentsil elevust. Kui tõsine see jutt ikkagi on? „Suvel oli see jutt päris naljakas, aga mida lähemale talvele, seda rohkem hakkab see jutt järjest tõsisemaks muutuma. Ilmselt see nii lihtne pole, et võtan püssi ja lähen starti. Enne tuleb läbida kvalifikatsioonid, et tõestada, et olen maailmakarikaks kõlblik. Aga see ei olegi enam nii utoopia valdkonda kalduv, võib tekkida olukord, kus meil nelja meest ei ole starti panna. Aga selleks peaksin täitma IBU karikal kvalifikatsiooni. Loodan, et seda ei juhtu, aga päris utoopia valdkonda see ei lähe,” vastas Tobreluts.

MK-sari algab järgmisel pühapäeval Pokljukas, kus võistlevad Ermits, Zahkna, Remmelg, Grete Gaim, Tuuli Tomingas ja Regina Oja. Meril Beilmann võistleb esialgu IBU karikal, Kõiv ja Lessing alustavad hooaega teistest hiljem. Mullu olümpial häid etteasteid teinud Johanna Talihärm õpib ja harjutab USA-s ning sõidab Euroopasse kolmandaks MK-etapiks.