Sportlane võib olla elu parimas vormis ja ainult iga kahe aasta tagant toimuvateks maailmameistrivõistlsteks igati valmis. Nagu elu näitab, siis ei tähenda see midagi. Ametnike saamatus võib temalt võimaluse MM-tiitel võita lihtsalt ära võtta. Täpselt niimoodi juhtus freestyle-suusataja Kelly Sildaruga, kelle trumpala pargisõit Park Citys tühistati. Rahvusvahelise Suusaliidu FIS ametnike võimetus näha ette ilmategurit võib Sildarule halvemal juhul minna maksma ligemale veerand miljonit eurot.

Sildaru on alates 2013. aasta märtsist võitnud kõik rahvusvahelised pargisõidu võistlused, kus ta on osalenud. Tema võiduseeria pikkuseks on koguni 27 jõuproovi. Seega oli ta ka MM-il vaieldamatult suurim kuldmedali soosik.

Ajakava planeerimine ei ole seejuures ainus, mis FIS-il üle jõu käib.

Kuulates kommentaare on selge, et freestyle-suusatamise maailmameistrivõistluste ja MK-sarja korraldamine käib FIS-ile endiselt üle jõu. Kõike arvesse võttes on sportlaste jaoks endiselt kõige mugavamad ja mõnusamad X-Mängud ja Dew Tour. Seal osatakse arvestada ala eripäradega, nagu ilm.

Talialadel on tavapärane, et võistlusi lükatakse lumesaju või tugeva tuule tõttu edasi. FIS-is freestyle-suusatamise eest vastutavad inimesed oskavad aga ilmselt ainult tabelis näpuga järge ajada. Kuidas muidu seletada tõsiasja, et pargisõidu tarbeks ei jäetud MM-il ühtegi varupäeva. Ka siis kui selgus, et ilm on korraldajate plaanid sassi löönud, ei suudetud olukorda lahendada ja lepiti tõsiasjaga, et neli koondist on planeerinud tagasisõidu kodumaale. Lihtsam oli kõik tühistada.

Niisamuti segas ilm MM-il lumelaudurite Big Airi hüppeid. Ka neid ei saanud õigel päeval teha ja tühistati. Hiljem selgus, et FIS ei olnud varupäevadeks sõlminud kaamerameestega töölepinguid ja edasiseks puudusid kokkulepped ka vabatahtlikega. Nii otsustati medaleid mitte välja anda.

Saamatud rajameistrid

Viimasel kümnendil on traditsioonilised spordiorganisatsioonid üritanud enda hõlma alla võtta aina enam n-ö uusi ja noorte seas lahedaid alasid, et suurendada fännide arvu. Ajakava planeerimine ei ole seejuures aga ainus asi, mis neile üle jõu käib. USA-s on küllaldaselt inimesi, kes oskavad kavandada ja ehitada kvaliteetseid Big Airi ja pargisõidu võistlustrasse, ent MM-il olid ametis rajameistrid, kelle tööga ei olnud sportlased rahul. Hooprobleeme oli lihtsalt liiga paljudel.

Kogu FIS-i saamatus läks Sildarule suure tõenäosusega maksma kuldmedali pargisõidus. Uus võimalus selle tiitli võitmiseks tuleb alles kahe aasta pärast Hiinas.

Peale medali peab ta suu puhtaks pühkima ka suurest summast rahast. MM-i kuldmedali puhul on teadupärast ette nähtud 60 000 euro (40 000 sportlasele, 20 000 treenerile) suurune preemia.

Lisaks sellele makstakse Eestis sportlase palka teatavasti tiitlivõistluste tulemuste järgi. MM-kuld tähendab 4000 euro suurust kuupalka kaheks aastaks. Samuti iga kuu veel 2200 eurot ettevalmistustoetust ning 1500-eurost kuupalka treenerile. Nii tulebki kokku summa 244 800 eurot. Õnneks seisab Sildarul ees veel rennisõit, kus on võimalik see palk välja teenida. Alates mullusest septembrist on täiskasvanute MM-i debüüti ootav Sildaru saanud erandkorras ajutist 1400-eurost ettevalmistustoetust kuus.