WADA teatas neljapäeval kasvuhormooni testi uute piirmäärade kehtestamisest. Vana testi vaidlustas Andrus Veerpalu kaitsetiim möödunud aasta märtsis edukalt spordiarbitraažkohtus, misjärel WADA oli sunnitud testi piirmäärad uuesti üle vaatama.

Uute piirmäärade järgi jääks Veerpalu endiselt dopingu tarvitamises süüdi. Samas on spordiarbitraažkohtu otsus lõplik ning lisaks teatas WADA eile Delfile ja Eesti Päevalehele, et nende jaoks on Veerpalu juhtum lõpetatud.

"No. The case is closed (juhtum on suletud – A.S.)," seisis WADA kõneisiku Ben Nicholsi lakoonilises vastuses küsimuse kohta, kas uued piirnormid mõjutavad kuidagi Andrus Veerpalu dopingujuhtumi edasist lahendamist.

Sisuliselt sama vastuse andis reede päeval Delfile ja Eesti Päevalehele ka maailma suusaliit FIS, mille peasekretär Sarah Lewis ütles, et nemad spordiarbitraažkohtus seda juhtumit enam omal initsiatiivil üles ei tõsta.

Rahvusvahelise Spordikohtu peasekretär Matthieu Reeb ütles eile Delfile, et Veerpalu juhtumit oleks võimalik uuesti arutamisele võtta juhul, kui Rahvusvaheline Suusaliit FIS või Maailma Antidopingu Agentuur WADA selle tee ette võtaksid.

Küll on avaldanud soovi Veerpalu suhtes uue otsuse tegemist taotleda Eesti Antidopingu nõukogu liige Kristjan Port, kes kavatseb teha sellekohase avalduse Eesti Olümpiakomitee distsiplinaarkolleegiumile. Samuti kaalub Port kuriteoteate tegemist prokuratuurile, et välja selgitada muuhulgas ka seda, kas Veerpalu 2011. aasta positiivset dopinguproovi seovad ühised niidid enda sõnul varasematel aastatel Eesti sportlastele dopingut vahendanud Vitali Bernatski väidetega.

WADA sõnul jõustuvad uued piirnormid lähiajal pärast seda, kui need on avaldanud mõni tunnustatud erialaajakiri. Seejärel on Nicholsi sõnul võimalik hakata vahepeal kogutud proove taas analüüsima.

"Pärast Veerpalu suhtes spordiarbitraažkohtus tehtud otsust on WADA soovitanud ja soovitab ka edaspidi riiklikel antidopinguagentuuridel jätkata proovide kogumist, et saaksime neid hiljem analüüsida," ütles Nichols ja lisas, et on kindel, et uued piirmäärad on piisavalt vettpidavalt tõestatud, et võimaliku kohtuasja puhul püsima jääda.