Suure osa oma ajast ja võistlusperioodist välismaal veetvate Kelly ja Henry Sildaru sõnul on arutelud ümbritseva keskkonna ja toimuvate muutuste üle nii noorte kui sportlaste seas üha igapäevasemaks muutunud. Sel aastal ohjad enda kätte haaranud sportlaste sõnul on oluline, et noored mõistaksid, et neilt ei oodata palju, vaid piisab ka väikestest sammudest.

„Oleme perega pidevalt reisides ja laagrites olles hakanud rohkem otsima viise, kuidas saaksime hoida maailma, mis meile oluline on. Me tahame, et ka kahekümne aasta pärast oleks lund, millel suusatada. Seetõttu tundsime, et peame midagi ette võtma: otsima ise võimalusi, kuidas käituda keskkonnasõbralikult ning näitama ka eeskuju,“ rääkis Kelly.

„Selleks et rannad, metsad ja mäed puhtad oleks, on igaühel võimalik kaasa aidata. Nagu meile õpetatakse, siis igaühe panus loeb ja me tahame sõpradega näidata, kuidas on igal ühel võimalik panustada vaid väikeste sammudega,“ on Kelly ja Henry sõnum.

Praktilisi soovitusi ja konkreetseid tarbimisharjumusi ja käitumismustreid muutvaid samme jagavad Kelly ja Henry selleks loodud Instagrami kanalil. Teemadering on lai, alustades ühekordsete plasttoodete tarbimise vähendamisest kuni nutikate transpordilahenduste kasutamise ja jäätmete sorteerimiseni välja.

Keskkonnaministeeriumil sündis koostööidee Sildarudega välja märtsis Keenias toimunud ja Eesti juhitud ÜRO keskkonnaassambleel, mida külastas ka Kelly Sildaru. Keskkonnast hooliv Kelly sai edasiseks inspiratsiooni nii assambleele üle maailma kohale tulnud noorte keskkonnakõnelustest kui ka kohtumisest kohalike koolilastega.

Keskkonnaministeeriumi kantsleri nõunik Mart Raamat ütles, et keskkonnasäästlikkus on praegu oluline märksõna kõikjal. „Möödunud aastal eestimaalaste seas läbi viidud keskkonnateadlikkuse uuringu järgi on Eesti inimeste keskkonnateadlikkus kõrge, kuid inimesed ei käitu vastavalt. Seetõttu on vaja näidata inimestele, et keskkonnasõbralikkus pole mingi raketiteadus. Peame noortele mitte ainult rääkima seda, miks on puhta maailma hoidmine oluline, vaid ka näitama, kuidas seda teha,“ selgitas Raamat.

2019. aasta on Keskkonnaministeeriumi algatusel välja kuulutatud Eesti noorte keskkonna-aastaks. Juunis kogunes ministeeriumi üleskutsel esimest korda ka Noorte Keskkonnanõukogu, kes on noorte eestkõnelejaks ja viib nonde sõnumid ka otsustajate lauale.

Üleskutse videot vaata SIIT