“See ei toimu mitte kunagi kauges tulevikus, vaid praegu kohe. On täiesti selge, et see seab lume olukorra ohtu. Selles suhtes on tulevikuprognoos väga tume,” teatab Ulvang.

Norralase sõnul ootab meid järgmise 20 aasta jooksul ees aeglane allakäik — seda sõltumata sellest, kas inimkond võtab midagi ette kasvuhoonegaasi saaste suhtes või mitte.

“Tõsised muutused hakkavad aset leidma pärast nende 20 aasta möödumist — ja Eesti asub selles mõttes täielikus ohutsoonis. Norra kohta on ennustatud, et 50 aasta pärast on sealne kliima võrreldav Põhja-Saksamaa omaga. Põhja-Norras tõuseb keskmine temperatuur eeldatavalt umbes kaheksa kraadi, lõunas kaks kraadi. Mida see tähendab? Ilmselt kaovad suusakaardilt sellised traditsioonilised võistluspaigad nagu Holmenkollen, Falun ja Lahti,” lisab Ulvang.

“Suusasport kui võistlusala ei kao ilmselt ka saja aasta pärast — lihtsalt võistluspaigad muutuvad. Tuleb kolida kõrgemale, sinna, kus on lund,” ennustab norralane.

Ulvangi sõnul pole FIS-is kliima soojenemisega seotud probleemid praegu arutluse all olnud.“Ma olen küll isiklikult loonud Valge Talve nimelise liikumise (www.hvitvinter.no), kus püüame koos mõttekaaslastega probleemi teadvustada ning panna inimesi selle peale mõtlema. Oleme püüdnud sel teemal suhelda ka tööstuse esindajatega ja poliitikutega, kuid see on muidugi keeruline — nad ei taha vastata keerulistele küsimustele. Isiklikult soovitaksin kõigil vaadata Al Gore’i filmi “An Inconvenient Truth” (“Ebamugav tõde”) — see on võimas teos, mis näitab asju väga õiges valguses.”