Siiski laitis treener Mati Alaver juulis jalaoperatsioonil käinud edukaima hoolealuse mõtte maha.

“Andrus on saanud harjutada heas rütmis ja normaalse pingega, kuid teravaid liigutusi oleks veel vara teha,” ütles Alaver.

Ometi kibeleb möödunud hooajal Sapporo MM-i ja MK-etapid vahele jätnud Veerpalu võistlema, loobumine Olose 15 km klassikadistantsil osalemisest ei tulnud kergel südamel.

“Oleksin tahtnud vaadata, mis seisus olen,” ütles Veerpalu. “Aga ilmselt võetakse rajale slaalominõlv, mis teeb selle raskesti sõidetavaks. Tuleb joosta ja trügida, mis pole jalale kõige parem.”

Suure tõenäosusega tuleb Veerpalu 15 km klassikatehnika lähtejoonele 8. detsembril Davosis, kus ta on korduvalt väga kiiresti suusatanud.

“Nojah, eks vaatab, sajaprotsendiliselt ei julge seda veel kinnitada,” lausus 36-aastane suusaäss. “Aga kuskil tahaksin vaadata, missugune on mu mahajäämus maailma tippudest.”

Kuigi Olosel treenivad ka Venemaa koondislased eesotsas olümpiavõitja Jevgeni Dementjevi ja MK-sarja etappe võitnud Aleksandr Legkoviga, ei tihanud Veerpalu end nendega võrrelda.

“Treeningul ei tea kunagi, mis pulsiga keegi sõidab,” lausus Veerpalu. “On selge, et ma ei harjuta veel niisuguse kiirusega nagu nemad. Aga loodan kuu aja jooksul teha ka kiiremaid treeninguid, mis aitab võistlusteks valmistuda.”

Alaver rääkis, kuidas üleeile Jaak Maega 27-kilomeetrise vabatehnikatreeningu teinud Dementjev ja Legkov uurisid, kas Veerpalu tuleb alanud hooajal starti. Mae olevat vastanud, et meeskonnakaaslane stardib ilmselt Davosis.

“No sel juhul peame end suure tõenäosusega ühe korra võrra tahapoole nihutama,” nentis Legkov.

Mae lendas eile Soomest koos perega koju, harjutab paaril päeval Otepääl eelmisest talvest säilitatud lumest tehtud 1,7-kilomeetrisel ringil ja naaseb esmaspäeval Olosele. Ta stardib järgmisel nädalavahetusel nii 15 km klassika- kui ka vabatehnikadistantsil. “Vene ässad ja tšehh Lukaš Bauer on hiilgavas vormis, aga Jack (loe: Jaak Mae) liigub klassikatehnikas nendega võrdselt,” ütles Alaver.

Eesti suusasprinter Timo Simonlatser sõitis kolmapäevasel treeningul kiires kurvis jäiselt rajalt välja, põrkus vastu lumekamakat ja põrutas tugevasti vasakut jalga. Treener Mati Alaveri sõnul viisid nad ta kohe haiglasse, kuid õnneks polnud midagi hullu juhtunud.

“Tundsin nii suurt valu nagu jalgpallur, kellele vastane on jalgadesse korkidega hoobi andnud,” ütles Simonlatser. “Oigasin pool tundi pikali maas ja mind tuli ära kanda.”

Simonlatser käis koos füsioterapeut Lauri Rannamaga haiglas uuringutel, õnneks polnud midagi hullu juhtunud.

“Timo jäi paariks päevaks tuppa,” ütles treener Mati Alaver. “Ta on aga heas kehalises seisundis ja puhkepäevad tulevad pigem kasuks kui kahjuks.” Külmetunud Peeter Kümmel treenib.