Kahe­kord­ne olümpiavõit­ja And­rus Veer­pa­lu on kaks põlve­vi­gas­tu­se tõttu nur­ju­nud hooae­ga unus­ta­nud ja kur­nab end tree­nin­gu­tel üli­ma mõnu­ga. Ta tun­nis­tas, et mo­ti­vat­sioon on jäl­le kõrgel, ja ta ta­hab kind­las­ti me­da­lip­je­des­taa­li­le jõuda.

„Po­le ju ka­hel aas­tal sin­na saa­nud,” lau­sus 37-aas­ta­ne Veer­pa­lu, kes ja­hib järg­mi­se aas­ta veeb­rua­ris Tšeh­hi­maal Li­be­re­cis pee­ta­va­tel maail­ma­meist­rivõist­lus­tel me­da­lit 15 km klas­si­ka­dis­tant­sil. Just sa­mal dis­tant­sil kroo­ni­ti ta nii 2002. kui ka 2006. aas­tal olümpiavõit­jaks.

„Su­vi­ne et­te­val­mis­tus läks suh­te­li­selt häs­ti ja kõva maht on ol­nud peal ja li­ha­sed on vä­si­nud,” ütles Veer­pa­lu möö­du­nud tei­sip­äe­val, kui taas­tus veel üli­tu­ge­va­test Ram­sau mäes­ti­ku tree­nin­gu­test.

Ker­ge­mad har­ju­tus­kor­rad ko­su­ta­sid nii ke­ha kui ka vai­mu ning pühap­äe­val koos abi­kaa­sa ja nel­ja lap­se­ga Põhja-Soo­me Olo­se­le sõites tun­dis suu­saäss end taas ener­giast lae­tu­na.

Veer­pa­lu tree­ning­ma­hud Ram­saus olid tõepoo­lest mul­jet­a­val­da­vad: en­nelõunal suu­sa­tas ta 2700 ki­lo­meet­ri kõrgu­sel igi­lu­mel ku­ni kaks ja pool tun­di. Va­hel ise­gi kolm. Su­vel oli me­he koor­mus nä­da­las 26 ku­ni 28 tun­di, mis on võrrel­dav te­ma pa­re­ma­te ae­ga­de koor­mu­se­ga.

Va­lu põlves ei ole veel täie­li­kult unu­ne­nud. „Va­hel teen pä­rast tree­nin­gut ja­la­le eri­harju­tu­si, aga mit­te nii pal­ju, kui pi­din va­rem te­ge­ma,” tun­nis­tab Veer­pa­lu. Oma eel­mis­te hooae­ga­de vor­mi hin­na­tes ütleb ta, et paa­ril vii­ma­sel aas­tal jäi tree­nin­guid vä­he­maks ja vas­tu­pi­da­vus nõrge­nes.

Kuid olümpiat sil­mas pi­da­des ta­hab Veer­pa­lu, et saaks tõsi­selt har­ju­ta­des uues­ti põhja al­la, et te­ha tu­ge­vaid tree­nin­guid.

Mati Alaver mõtiskleb

•• Pühendumus

Põlve paranemine

Panen Veerpalu põlve paranemise ühte sõnasse — pühendumus. Nagu ta varem pühendus treenimisele, nii andis ta nüüd oma energia ravimisele.

•• Kaks vintsutusaastat

Mis on mul talle anda?

Aus vastus — ega eriti midagi pole. Pärast kahte vintsutusaastat on taas tore temaga töötada. Mu töövahend on tema tunnustamine, mida kasutades kõnnin justkui noateral.

•• Risk

Tugev harjutamine

Veerpalu on harjutanud taas väga tugevasti, milles peitub ka risk. Ramsau laagri kahel viimasel päeval oli ta väsinud. Hilisemad testid näitasid ta head seisu.