Üle-eelmisel pühapäeval Tour de Ski valulike hingamisteede kiuste 20. kohaga lõpetanud kahekordne olümpiavõitja Andrus Veerpalu jäi mainekalt mitmepäevasõidult koju saabudes kohe tõsiselt haigeks — esmalt tabas teda hingetorupõletik, nädala lõpus lõi põletik ka põsekoopasse.

Suusakoondise arst Tarvo Kiudma määras möödunud reedel Veerpalule kuuepäevase antibiootiumikuuri.

„Arvan, et Andrus on tasapisi ikka paranenud,” ütles Kiudma. „Paranemise kiirendamiseks hakkas ta võtma antibiootikume, kuigi alguses lootsin, et saame lihtsamalt hakkama.”

Veerpalu nentis, et enesetunne on viimastel päevadel tõesti paranenud. „Pühapäeval käisin üle kuue päeva esmakordselt suusatamas — jalutasin suuskadel kaks tundi Otepääl MK-etapi radadel,” ütles ta. Eile hommikul käis Veerpalu samuti paar tundi suuskadel „jalutamas”, aga siis Käärikul kerge reljeefiga rajal.

„Mõne päeva võtan veel antibiootikume ja nädala lõpuks loodan terveks saada,” ütles Veerpalu. „Hingetoru probleemid on küll taandunud, kuid nüüd kimbutavad järelnähud. Nohu ja tatine olek ei kao mõne päevaga ning vaevavad endiselt.”

Veerpalu osalemine laupäeval Valgehobusemäel Eesti meistrivõistlustel 15 km klassikasõidus on lahtine.

„Otsuse osalemise kohta langetan suhteliselt viimasel minutil,” selgitas Veerpalu. „Raske öelda, kas saan startida või mitte. Kindlasti ei või ma enne Eesti meistrivõistlusi tugevasti treenida.”

Tähtsaim start on MM-il

24. jaanuaril Otepää MK-etapi 15 km klassikasõidus peaks Veerpalu aga kindlasti rajale tulema, kui paranemises ei esine suuremaid tagasilööke. Millised on alles haigust raviva mehe võimalused üksteist päeva pärast maailma tippkonkurentsis heideldes?

„Selge, et Otepää-etapil ma üle oma varju ei hüppa,” arutles Veerpalu. „Võistlused tuleb panna tähtsuse järjekorda — minu selle hooaja kõige tähtsam etteaste on 20. veebruaril Libereci MM-il 15 km sõidus, alles seejärel tulevad kõik MK-etapid. Loomulikult tahaksin kodupubliku ees hästi esineda, aga…,” lisas lause lõpetamata jätnud 37-aastane igiliikur.

Doktor Kiudma ütles, et ei pea Veerpalule mingeid ettekirjutisi ravi kohta tegema, sest nii kogenud sportlane tunneb oma organismi väga hästi. „Ta teab täpselt, millal on õige aeg taas tugevasti harjutama hakata,” lausus arst.

Samuti kohe pärast Tour de Skid haigestunud Algo Kärbi paranemine on kulgenud halvemini kui Veerpalul.

„Algo pidi juba suusatama minema, kuid siis muutus tervis taas viletsamaks. Kogu selle nädala peab ta end kindlasti veel ravima,” lausus arst.

Refereeritud artikli täistekst Eesti Päevalehes.