Millises seisus on su põlv võrreldes eelmise aasta sama ajaga?

Raske selgitada ja hinnata… Eelmisel aastal samal ajal oli operatsioonist möödas tunduvalt vähem aega kui tänavu — mullu käisin lõikusel augusti lõpus, tänavu juuli alguses. Toona oli väga kõva tahtmine minna Sapporo MM-ile, mistõttu tegin endale treeningutel kohati liiga, aga sel aastal olen pärast operatsiooni võtnud harjutamist rahulikumalt. Kuulasin arste ja pidasin suvel pikema treeningupausi.

See on praegu positiivne, et mul õnnestus järk-järgult treeningute intensiivsust tõsta ning liigset tormamist vältida. Olen saanud ka rullsuuskadega sõita, kuid suusatama pole seni riskinud minna, sest seal langeb põlvele suurem koormus.

Milliste koormustega oled saanud hooajaks valmistudes harjutada?

Suvine ettevalmistus ei läinud operatsiooni tõttu nii, nagu oleks vaja, aga sügisel olen saanud üsna korralikult harjutama hakata.

Treeningtundide koguarv on kohati sama suur nagu tippsuusatajal tarvis, aga ma pole saanud vajalikul määral erialast tööd teha. Näiteks rullsuusatamist ja imitatsioonitrenne on tänavu hulga vähem — selles mõttes ei kannata praegust harjutamist varasemate aastatega võrrelda. Samas on organism ikkagi koormust saanud ning nüüd tuleb vaid loota, et jalg ka normaalselt suusatada lubaks.

Too mõni näide praegusest treeningukoormusest.

Raskematel nädalatel harjutan 25–27 tundi, mis on täiesti võrreldav varasemate aastatega. Paraku pole töö kvaliteet selline nagu varem. Tugevaid treeninguid, kus pulss läheb kõrgele, on vähem ning “põhjaladumist“ jälle rohkem.

Kas su jalg lubab suusatada, selgub alates reedest — viis nädalat vältavas lumelaagris Põhja-Soomes Olosel. Kui suurt hirmu ees ootava suhtes praegu tunned?

Mis siin ikka peljata. Vastupidi — ootan kannatamatult, et pääseksin taas suuskadele, sest tunnen suusatamise järele väga suurt nälga. Olen ju ammu harjunud ja leppinud, et mul tuleb suusatades pidevalt põlve jälgida.

Millal loodad taas võistelda?

Esimene lumevõistlus novembri alguses Olosel on kindlasti ebareaalne, detsembri alguse MK-etapp Kuusamos tõenäoliselt samuti. Kuid nädal pärast Kuusamo etappi Šveitsis Davosis võiks… Ah, ma parem ei ennustaks ega lubaks midagi, sest eks varsti niikuinii paistab. Muidugi tahaksin väga võistelda — MK-etappidel oleks huvitav näha, kus ma võrreldes teistega asun.

Kas julged praegu lubada, et võistled algaval hooajal kindlasti mõnel MK-etapil?

Ei saa niimoodi lubada, see sõltub ikkagi tervisest. Kindlasti ei hakka ma end sellepärast ära lõhkuma, et MK-sarjas startida. Pean endiselt oma olukorda tähelepanelikult jälgima ning võtma vastu õigeid otsuseid. Aga ma loodan küll, et pääsen sel talvel MK-sarjas starti.

Milline on su hooaja eesmärk lisaks sellele, et õnnestuks taas valutult ja kiiresti suusatada?

Pääseda uuesti MK-sarja etappidele. Rohkem praegu ei tea.