Vihjeid selle kohta, et Rahvusvaheline Antidopinguagentuur (WADA) uute piirmäärade kallal tõsiselt vaeva on näinud ja töö tulemused peagi avalikustab, on tulnud viimastel kuudel mitmeid. Viimane sellekohane signaal tuli eile soomlastelt, kellel samuti oma huvid mängus.

Soome telekanali MTV3 veebileht kirjutas Soome antidopinguagentuuri meditsiinijuhi Timo Seppälä kommentaaridele tuginedes, et Andrus Veerpalu ja Juha Lallukka juhtumitest tulenevalt võib peagi plahvatada võimas dopingupomm.

Mis see endaga kaasa toob? Kui kasvuhormooni piirmäärad paika saab, kas siis võidakse uuesti avada ka meie suusasangari dopingujuhtum?

SA Eesti Antidoping nõukogu liikme Kristjan Pordi sõnul sama kohtuasja, millega Veerpalu juba rahvusvahelises spordiarbitraažis (CAS) õigeks mõisteti, avada ei saa. Küll aga võib FIS uute asjaolude valguses algatada uue juhtumi.

"FIS ei saa seda CAS-is lõppenud juhtumit enam ümber pöörata, kuna see on lõplik, aga FIS saab avada uue loo. Selles mõttes võivad nad olla motiveeritud nüüd piirmäärade fikseerimisega tõestama, et nende seisukoht oli tõene," ütles Port.

"Seda ütlesin ma ka eelmine kord, kui see lugu teatud mõttes Veerpalu võiduga lõppes, et kui piirmäärad uuesti ära fikseeritakse, siis võib Veerpalu osutuda ikkagi positiivse dopinguproovi andjaks. Seetõttu ei olnud see kohtuotsus mitte Veerpalu vabastamine dopingusüüdistusest, vaid karistusest (võistluskeelust - toim), kuna selle aluseks olev tõestusmaterjal oli vaieldav. Muu hulgas oli seal minu mäletamist mööda ka kirjas FIS-i argumentatsioon, et nad on tegelikult jälginud ja kahtlustanud teda pikema aja jooksul, aga kuna sellel hetkel ei olnud metoodika paigas, siis nad ei saanud esitada süüdistust. Ma arvan, et FIS ei ole niivõrd palju solvunud Veerpalu peale, et nad tahavad kätte maksta, vaid nad peavad demonstreerima, et nende metoodikatega vaidlemine ei ole kõige parem strateegia. Aga see on puhtalt spekulatsioon."

Veel kirjutas MTV3, kuidas Venemaa antidopinguagentuur RUSADA teatas mõni aeg tagasi, et on dopinguga vahele võtnud 88 sportlast, kuid 80 atleedi juhtumid on veel uurimise all.

"See on viide sellele, et need testid on tehtud, aga neid pole võib-olla avalikustatud just selleprärast, et see üks kohtuotsus sätib nad kõik sellisesse vaidlemise võimalusse, mis oleks kõigile kulukas," püüdis Port venelaste kohta käivat infot lahti mõtestada. "Aga see sobitub natuke sellesse konteksti, et suve jooksul on tõesti võetud proove ning kasvuhormooni testimine ei ole pooleli jäänud."

Seega võib olla, et need 80 sportlast valmistuvad hetkel rahumeeli tähtsateks võistlusteks, teadmata, et peagi tuleb nende kohta välja positiivne dopingujuhtum. "Määrivad suuski heas teadmises, et kõik on korras," tõi Port näite ning lisas, et need sportlased võisid olla juba varem dopinguküttide kõrgendatud tähelepanu all, kuid uusi proove võetakse edasi nii-öelda igaks juhuks.

"See on spekulatsioon, aga täiesti reaalne stsenaarium. Teatud mõttes võis ka Veerpalu kohtumaterjalidest välja lugeda, et FIS kahtlustas teda juba tunduvalt varem ning lasi kahtlusalusel ennast üha sügavamale sisse mässida. Antud juhul on võib-olla saadud inimese kohta teada positiivne juhtum, aga nad ei julge seda teatada ja võtavad siis igaks juhuks veel ühe või kaks proovi."

Port arvab, et WADA on motiveeritud oma piirmäärad paika saama juba enne Sotši olümpiat ehk enne 7. veebruari. "Kindlasti enne olümpiat peaks see klaar olema. WADA ei kuuluta ette, et järgmisel kolmapäeval oodake meilt mingit uudist, vaid see võib tulla ka homme kell 11 või millal iganes," sõnas ta.