Suvest alates sprintereid juhendav šveitslane Schmid tunnistas, et Kuusamo MK-etapil üllatasid teda nii Peeter Kümmeli (14.) kui ka Piret Pormeisteri (34.) head klassikasprindi sõidud, Davosis tabas teda aga vastupidine üllatus – hoolealuste oodatust kehvemad vabatehnikasprindi tulemused.

"Olin üsna kindel, et vähemalt üks Eesti mees jõuab kolmekümne parema hulka," lausus Schmid.

Kümmel oletas, et üks kehva sõidu põhjuseid võib peituda mäestikuoludes, millega kohanemine pole tal sujunud. Eesti sprinterid on tänaseks olnud 1560 meetri kõrgusel üle merepinna asuvas Davosis üksteist päeva.

"Minu kogemuse järgi peaks sportlasele kümnest–üheteistkümnest päevast mäestikuoludega kohanemiseks piisama," selgitas Schmid. "Juhul kui treeningud on liiga tugevad ja need on suunatud võistluseks valmistumiseks, võib kohanemisperiood minna pikemaks. Pidime seda proovima ja riski võtma, sest Sotši olümpiarajad asuvad samuti mäestikus."

Oodatust kehvemalt esinesid ka Schmidi šveitslastest hoolealused, kes ei saanud samuti kvalifikatsioonist edasi. Treeneri sõnul vedas neid alt suuskade määrimine.

"Vaid 31. koha saanud ja esimesena veerandfinaalist välja jäänud Mauro Gruberi suusad olid head, sest need määris tema klubi hooldemees," ütles Schmid. "Nädal tagasi Gomsis peetud Šveitsi karikavõistlustel Vene tippmeeste Nikita Kriukovi ja Aleksei Petuhhovi järel kolmandana lõpetanud Eligius Tambornino pidi aga leppima kvalifikatsioonis 39. ajaga. Gruber oli Gomsis alles kaheteistkümnes."