Puuduvad ka Eesti suusatajad, kuigi tavapärasest hõredamas konkurentsis oleks lihtsam punktilisa korjata.

„Keset hooaega, vaid kuu aega enne Libereci MM-i Põhja-Ameerikasse võistlema minek tähendaks mitmeid ohte,” selgitas Eesti koondise peatreener Mati Alaver, miks eestlased eelolümpiast loobusid. „Sportlased raiskaksid palju kohanemisressurssi — esiteks harjumine suure ajavahega (kümme tundi — toim) ja teiseks kõrgusega (merepinnast 700 m — toim). Nii stressirohkes olukorras on oht haigestuda.”

Eelolümpia valel ajal

Eesti koondislaste kõrval on palju nimekaid eemalejääjaid. „Saksamaa koondise peatreener Jochen Behle, kes on muidu suur MK-etappidel osalmise patrioot, saatis ookeani taha vaid kaks sprinterit,” ütles Alaver. „Norra eliit­distantsimeestest ei läinud sinna keegi, Tšehhimaa ei pane välja ühtki sportlast, Soome osaleb väga väikese koosseisuga.”

Venemaa ei lähetanud Whistlerisse ühtki aasta alguses Tour de Ski lõpetanud suusatajat, aga paneb välja kõik oma eliitsprinterid. „Venelased sõitsid Kanadasse juba kümme päeva enne võistlusi,” rääkis Alaver.

Suurtest suusariikides panustab eelolümpiale aga näiteks Itaalia, kelle esindajad ei tule koduste meistrivõistluste tõttu nädal hiljem peetavale Otepää-etapile.

„Need, kes suutsid läbida Tour de Ski ja suudavad haigestumise või muude tagasilöökideta käia enne MM-i ära ka teisel pool ookeani, on tõelised gladiaatorid,” leidis Alaver. „Enamiku treenerite arvates peetakse eelolümpia valel ajal — pärast MM-i oleks nii meie kui ka paljud teised riigid oma tippudega sinna kindlasti läinud.”

Refereeritud artikli täistekst Eesti Päevalehes.