Küsimusi sajab muu maailmaga võrreldes autsaideriks taandunud Eesti suusatajatele nagu küllusesarvest ja koondise peatreeneril Mati Alaveril tuleb pingsalt pead murda, mida jõuab kahe nädala vältel enne Otepää maailmakarikavõistluste etappi parandada.

Hooaja eel MK-sarja sprindi arvestuses esikümnekoha sihikule võtnud Peeter Kümmel sai Kanadas Canmore’is vabatehnikasprindis 49. koha. Pärast neljapäevast klassikasprinti köha ja nohu saanud Anti Saarepuu oli koha võrra eespool. Mõlemad koondislased said taas lüüa USA-s Alaskal tudeerivalt Vahur Teppanilt.

“Enesetunne oli vilets, ei olnud hea starti minna,” lausus Saarepuu. “Viimased treeningud näitasid, et vorm läheb ülesmäge. Esimene võistlus peeti Kanadas kümne miinuskraadiga, nii külma ilmaga võistlemine pole mulle kunagi sobinud.”

Kümmel liikus enne Põhja-Ameerikasse lendamist Otepääl samuti teravalt, ent Alaveri sõnul ei läinud tal ilmselt üheksatunnise ajavahega ja keskmäestikuoludega kohanemine ladusalt.

“Kümmel sõitis kolm talve tagasi Lahti MK-etapil kõigist sprindikoondislastest kiiremini ja sai 19. koha,” arutles Alaver. “Edasi sai ta harjutamiseks vajalikud tingimused, tõime Norrast treeneri. Eelmisel hooajal Bjørn Kristianseni ettevalmistusmudel sobis Peetrile, aga sel hooajal mitte. Mis põhjusel, ei tea. Meeste potentsiaal on realiseerimata.”

Ometi jäi Alaver kindlaks varem väidetule, et Kristianseni tugeva koormusega, jõu arendamisele rajatud treeningud on vajalikud.

“Kes jäävad ellu, need panevad!” hüüatas Alaver. “On vaja treenida end veel kõvemaks, et suudaksid selle koormuse ära kannatada. Ega kõik norralased ka pole seda kannatanud. Näiteks Trond Iversen mitte.”

MK-sarjas pjedestaalile tõusnud Iversen oli laupäeval hea mõõdupuu Pärnumaal Jõulumäel Põhjamaade teise ešeloniga konkureerinud eestlastele. Neist üks, Kein Einaste, suutis Võiste männimetsa all loogelnud rajal ka rõõmu pakkuda: 196 cm pikkune suusataja lõpetas klassikasprindi Hans Petter Lykkja järel teisena.

Häädemeestelt pärit 22-aastane Einaste startis lapsepõlvest tuttaval kodurajal kerge ärevusega. Ta sai enne seda külmetuse tõttu viie päeva vältel vaid korra harjutada. Ta oletas, et võib-olla aitas sunnitud puhkus end rohkem kokku võtta.

“Ootasin konkurentidelt kiiremat sõitu, enda minek üllatas,” lausus Einaste. “Paaristõukelises sõiduviisis võib minuga arvestada. Kui suudaksin tõusudel sama kiiresti joosta, võiks midagi loota ka Otepää MK-etapilt.”

Samas jättis varem Johannes Toimi ja Jaanus Teppani käe all harjutanud Einaste esisprinteri koha kaaslastele. “Peeter tundus enne Kanadasse sõitu päris hea, ma pole temast mingil juhul parem,” lausus Tartu ülikoolis kehakultuuri õppiv Einaste, kes edestas aga kindlalt teisi koondislasi Priit Naruskit ja Timo Simonlatserit.

“Einaste tegi väga hea tulemuse, ta on pigistanud Kristianseni treeningutest kõige suurema kasuteguri,” osutas Alaver norralase käe all harjutamise paradoksile.