Päev pärast Rukal toimunud suusatamise ja kahevõistluse MK-etappi leiti teeäärsest prügikastist hulk tühje ampulle — tegu oli meditsiiniliste lahustega — fruktoos-1,6-difosfaadi ja kreatiinfosfaadiga, kirjutab SL Õhtuleht.

Soome antidopingu agentuuri juhi Timo Seppälä sõnul on tegemist keelatud ainetega, mida on lubatud kasutada vaid siis, kui sportlasel tekib erakorraline seisukord, näiteks südame rütmihäired.

Eesti antidopingu agentuuri endine juht, praegune Eesti Spordimeditsiini Sihtasutuse pealik Mihkel Mardna oli kolleegi sõnadest hämmingus: “Greatiinfosfaat ja fruktoos-1,6-difosfaat — üks suhkru vorme –, on lubatud ained ja neid tarvitavad taastumiseks pea kõik atleedid. Rütmihäirete ehk eluohtliku seisundi puhul kasutatakse hoopis teisi ravimeid.”

Mardna selgitab: “Taastusvahendeid — soola ja suhkru lahuseid — pole keelatud enne ega pärast võistlust veeni kaudu organismi sisestada. Kui soomlased seda enda atleetidele ei luba ja tahavad minna taastumisprotsessides 20 aastat tagasi, on nende asi.”