Sel ajal kui spordikohtus Veerpalu juhtumit menetleti, tegi WADA tuhandeid teste, et kasvuhormooni testi piirmäärad teaduslikult paika panna, teatab Soome telekanal MTV3. Nii Veerpalu kui Lallukka mõisteti mäletatavasti õigeks eeskätt liiga ebamääraste piirmäärade tõttu.

Soome antidopinguagentuuri teadusjuhi Timo Seppäla sõnul tegeleb WADA hetkel sellega, et uued piirmäärad oleksid kohtus vettpidavad. "Nii mõnigi sportlane võis arvata, et kasvuhormooni test ei toimi, aga see on täiesti vale arusaam. Vahepealsel ajal on küll kontrollitud sportlaste kasvuhormooni tarvitamist, kuid ühtegi positiivset proovi pole veel avalikustatud," rääkis Seppäla.

"Uued piirmäärad ei erine varasematest kuigi palju, ent nüüd on nende määramise aluseks tuhanded testid," lisas teadusjuht. "Samuti tasub meeles pidada, et teste on võimalik säilitada ja uuesti analüüsida isegi kaheksa aastat pärast nende võtmist."

Küsimusele, kas see kõik võib tähendada, et peagi plahvatab tõeliselt võimas dopingupomm, vastas Seppälä: "See on võimalik, aga ma ei saa seda mõistagi kinnitada."

MTV3 ennustab lähiajal suurt dopingupaljastuste laviini, sest Venemaa antidopinguagentuur teatas alles hiljuti, et eelmisel aastal võeti vahele koguni 88 sportlast, kuid 80 sportlase testitulemused on alles uurimise all.