Kui Šmigun-Vähi andis kevadel teada, et eeloleval talvel teda võistluskarussellil tiirlemas ei näe, asus Ragilo maad kuulama, kus hooldemehe karjääri jätkata.

“Mina ei tahtnud hooaega päris vahele jätta, sest sedasi kimbutaks tõsine oht rooste minna,” selgitas 31-aastane Ragilo. “Just klassikasuuskade ettevalmistamise osas, kus on väga oluline tunnetus. Uisusuuskade libisema saamine on lihtsam — seal teeb masin palju tööd ära.”

Nii andiski 2000. aastast Šmigunide tiimi kuulunud Ragilo siin-seal teada, et on algavaks hooajaks vaba mees ning pakkumistele avatud. “Kellegi ukse taga ma koputamas ei käinud, ent sõpru-tuttavaid ikka teavitasin,” rääkis Ragilo. “Usun, et ka Eesti meeste koondis oli mu olukorraga kursis — ju neil polnud hooldemeest tarvis.”

Ameeriklastel aga oli. “Kui Kristjan (Kristjan-Thor Vähi — toim) käis kevadel USA-s, kuulis ta, et ameeriklased palkasid murdmaakoondise hooldebossiks rootslase Larry Poromaa, kes töötas Salt Lake City olümpiamängude hooajal Kristina tiimis,” meenutas Ragilo. “Et oleme Larryga hiljemgi pidevalt lävinud, võtsin ühendust ning ütlesin ka talle, et olen saadaval.”

Läbirääkimised kulgesid valutult ja suve lõpus allkirjastas Ragilo USA suusaliiduga lepingu, mille järgi on kuni kevadeni kogu naha ja kõigi karvadega jänkide teenistuses. “Pealiku ehk Poromaa abina,” selgitas Kristjan-Thor Vähi. “See tuleb meie tiimile kindlasti vaid kasuks, et Oleg saab uue kogemuse.”

Läbirääkimistel USA suusaliiduga seisnes Ragilo ainus mure selles, et nende käigus hakati talle pakkuma ka superriigi suusakahevõistlejate koondise hooldebossi ametikohta. Teisisõnu — kas valida ikka murdmaasuusatamise või hoopis kahevõistluse koondise hooldemehe amet? “No USA kahevõistlejail oli vaja lausa täisdirektorit,” meenutas Ragilo.

“Palk olnuks küll suurem kui murdmaakoondise hooldemehel, aga töödki see-eest ropult rohkem,” jätkas ta. “Kuna kahevõistluses ei suusatata klassikatehnikas, heitsin selle pakkumise mõistagi sinnapaika. Olen veendunud, et kui tegutseda veel aastaid murdmaasuusatajate hooldemehena — ja seda ma tõesti tahan! –, siis tuleb ikka selle ala sees püsida.”

Poromaa ja Ragilo kõrval hakkab USA murdmaakoondislaste suuskade eest hoolt kandma veel üks rootslane.

“Oleme nii plaaninud, et mina toetan Larryt klassikasuuskade määrimisel, libisemispool ja uisusuusad jäävad teise rootslase pärusmaaks,” selgitas Ragilo, kes asub ameeriklaste teenistusse 20. novembrist, mil USA koondise sprinterid asuvad harjutama Soomes Vuokatti suusatunnelis.

Järgmisest hooajast liitub Ragilo taas Kristina Šmigun-Vähi abiväega, millega ameeriklased olid vastuvaidlemata nõus.

“Siis jätkub töö Kristina järgmise olümpiavõidu või -võitude nimel,” selgitas Ragilo. “Mina eeldan küll, et järgmisel olümpial (2010. aastal Vancouveris — toim) on Kristina stardis. USA koondise juures veedetud hooaeg aitab mul vähemalt tuleviku tarvis väärtuslikke sidemeid luua.”