„Vilets hooaja algus tekitas pingeid ja küsimärke, millest õnnestus nüüd vabaneda,” rõõmustas Simonlatser, kes näitas Reini jõe veerde rajatud vabatehnikarajal ajasõidus 25. tulemust ning võitis seejärel oma veerandfinaali. „Hea, et sain veel vana aasta sees hooaja esimesed punktid tabelisse — nullimehena olnuks päris hull uude aastasse minna.”

Novembri lõpus Kuusamo MK-etapil klassikasprindis 38. kohaga leppima pidanud Simonlatser ei pääsenud kuu alguses peetud Davosi-etapile vaba­tehnikasprinti sõitma. Ta harjutas kodus ning otsis lahendust seisundi parandamiseks.

„Tagantjärele tark olles oli Davosi-rongilt mahajäämine vist isegi hea,” arutles 22-aastane suusamees. „Kaks nädalat tagasi polnud ju veel midagi rõõmustavat, mistõttu tuli kasuks, et sain samal ajal hoopis rahulikult vormi õigele teele juhtima hakata. Samuti aitas mind ree peale üha kasvanud sportlik viha — kuna ma polnud hooaja alguses midagi saavutanud, oli tingimata vaja tõestada, et kuulun siiski sõidumeeste sekka.”

Eelsõidu parimale, ameeriklasele Andrew Newellile Düsseldorfis 6,14 sekundiga kaotanud Simonlatser tõdes, et esimese takistuse ületamine pikal sprindipäeval pole talle endiselt lihtne ülesanne.

„Ajasõidus tahaks esineda senisest kindlamalt,” ütles ta. „Ega ma Düssel­dorfiski turvaliselt edasi pääsenud, armuaega jäi vaid pool sekundit (0,51 — toim) ehk sama palju, kui Kuusamos lahutas 30 parema sekka jõudmisest. Kui oled aga juba edasi saanud, pole muidugi vahet, mis numbrit koos pundiga rabeledes rinnal kannad.”

Veerandfinaaliks oli Simonlatser ajasõidu pingutusest taastunud, sest vahele mahtus pooleteisetunnine puhke­paus. „Pärast jäid pausid aga vaid 15–20-minutilisteks ning ma ei taastunud poolfinaaliks ja B-finaaliks enam ära,” tunnistas oma poolfinaali viiendana ning B-finaali viimase ehk kuuendana lõpetanud sportlane. „Mõlemas sõidus jaksasin pingutada esimesed 1000 meetrit, seejärel jaks rauges.”

12. kohaga kordas Simonlatser karjääri parimat tulemust MK-sarjas — möödunud talvel Otepääl oli ta klassikasprindis samuti 12. Kuigi eelmise hooaja Tour de Ski sprindietapilt Prahas on Simonlatseril ette näidata ka seitsmes koht, peab ta ise seda saavutust üleeilsest tulemusest kehvemaks. „Tuuril jääb sprindis konkurents lahjemaks, sest täiskohaga sprintereid lööb väga vähe kaasa,” selgitas Simonlatser. „MK-etapil on kõrget kohta saavutada kõvasti raskem kui mõnel tuuri osavõistlusel.”

Sirge avas punktiarve

Eilses 6 x 1,5 km paarissprindis koges koos individuaaljõuproovil 24. koha eest samuti MK-punkte noppinud Anti Saarepuuga võistelnud Simonlatser paraku ebaõnne. Venelane Nikita Krjukov rammis teda ühes kurvis nii õnnetult, et suusakepp purunes. Kuigi eestlane sai raja kõrvalt kohe uue kepi, osutus see liiga pikaks. „Tavapärasest 7,5 cm pikem,” selgitas Simonlatser. „Ei tea, kas pikema kepi või pundist mahajäämise tõttu, aga mu sõit oli selleks korraks sõidetud. Kahju — Anti oli mulle andnud teate üle esimesena ning püsisime kuni mu õnnetuseni suures mängus.”

Täna koju Tamsalusse saabuv Simonlatser jätkab koos teiste Eesti koondise sprindirühma liikmetega hooaega jaanuari esimesel nädalavahetusel Skandinaavia karikasarja etapil Soomes. „Seni harjutan kodus, kus pidavat olema korralikult lund ja head suusatamisvõimalused,” ütles ta.

Düsseldorfis naiste sprindis 26. koha pälvinud Kaili Sirge teenis karjääri esimesed MK-punktid. Sirge senine parim tulemus MK-sarjas oli 31. koht, mille ta saavutas eelmise hooaja alguses Kuusamo sprindirajal.

Refereeritud artikli täistekst Eesti Päevalehes.