•• Aivar, kuidas on sulle mõjunud kolmenädalane võistluspaus MK-sarjas?

Nii pikka pausi pole ma saanud viimastel aastatel enne tiitlivõistlust endale lubada, sest nii Torino olümpia kui ka Sapporo MM-i eel tuli viimase hetkeni koondisekoha pärast võidelda.

Muidugi on natukene teadmatust, aga ma ei kahetse otsust, et jätsin Rõbinski etapile minemata. Kardan, et Venemaale sõites võinuksin kukkuda päris sügavasse auku, sest mind kimbutasid kähe kurk ja nohu. Pärast Otepää etappi olen saanud rahulikult harjutada, kiirustreeninguid pole eriti teinud. Seisund peaks olema enam-vähem sama, mis õnnestunud Tour de Ski eel.

Mingil määral võimendab mu praegust teadmatust kõikuv enesetunne. Sel hooajal on pidevalt nii olnud, et heale päevale järgneb sageli kehva enesetundega päev.

•• Milline esinemine Valdidentros lubaks sul hea emotsiooniga Libereci MM-ile sõita?

2003. aastal sain vahetult enne Val di Fiemme MM-i peetud Asiago MK-etapil 10 km klassikasõidus 73. koha, kuid MM-il üllatasin 30 km ühisstardist klassikadistantsi 19. kohaga iseennastki. Muidugi ei taha ma Valdidentros jääda viiendasse või kuuendasse kümnesse, aga koht 30 parema seas oleks küll juba rahuldav. Seda enam, et 15 km klassikadistantsil on mul tänavu kõige kehvemad tulemused.

Valdidentro etapi järel saame koos treener Anatoli Šmiguniga otsustada, mida Davosi laagrisse harjutama naastes edasi teeme. Kas võtame paar päeva rahulikumalt või teeme ka mõne kiire ja tõsisema treeningu.

•• Kuidas on viimasel ajal treeningutel liikunud Jaak Mae ja Andrus Veerpalu, kellega sa Davosis koos harjutanud oled?

Jaak tundus Davosis päras hea ja pole kindlasti eliidist maha jäänud. Andrust ma nii palju ei näinud, aga ta on osanud varemgi tiitlivõistluste eel väga hea vormi üles leida. Ta teab täpselt, kuidas see käib. See, et Andrus esines Otepää etapil pehmelt öeldes tagasihoidlikult (15 km klassikasõidus 33. koht – toim), on tal nüüdseks unustatud – Valdidentros on ta kindlasti teisest klassist!

Kommentaar

Mati Alaver

Eesti suusakoondise peatreener

Peeter Kümmelil oli Valdidentros igati hea päev – nii tema korralik eelsõit kui ka tubli võitlus veerandfinaalis annavad hea lähtekoha Libereci MM-iks ja kinnitavad vormikõvera tõusu võrreldes kahe nädala taguse Rõbinski MK-etapiga. MM-il tähendaks Peetrile väga head esinemist esikümnesse jõudmine, iga koht ettepoole oleks muidugi veel parem.

Ülejäänud kolme Eesti sprinteri esinemist ei saa panna ühte patta – iga mees on tegutsenud MM-i eel erinevalt. Anti Saarepuu tagasihoidlik esinemine oli negatiivseks üllatuseks – raja pikkus, raskusaste ja kõrgus merepinnast käisid talle üle jõu. Timo Simonlatserile 60. koht ja nii suur mahajäämus eelsõidu parimast polnud samuti tema tegelik tase.