Sel hooajal esmakordselt eelsõidust kolme mehega edasi pääsenud eestlaste tee lõppes Itaalia Alpides paraku veerandfinaaliga. Mõneti ootamatult, arvestades Timo Simonlatseri seitsmendat kohta suusatuuri kolmandal osavõistlusel Prahas ning pikaajalisest pimedusest tagasi valguse kätte jõudnud Peeter Kümmeli 18. aega kvalifikatsioonis.

“Aga see ei olnud meile siiski kõige hullem sprindipäev,” tõdes Eesti koondise peatreener Mati Alaver Rehemaale 20., Simonlatserile 22. ja Kümmelile 27. koha toonud jõuproovi järel.

Eelsõidu 28. ajaga 30 jätkaja sekka rühkinud Rehemaa on kiiruslikke võimeid varemgi märganud. “Eriti uisusprindis,” tõdes ta, “aga olen kvalifikatsioonis vale taktikaga sõitnud. Seekord ei hakanud kohe tulistama, läksin hoopis väikese varuga. Nii ei muutunud enesetunne esimese tõusu järel hapuks ja suutsin teisel 600-meetrisel ringilgi kiirust hoida.”

Mitmepäevasõidu eel kimbutanud silmapõletikust, kähedast kurgust ja nohust võitu saanud Rehemaa võitles vapralt ka veerandfinaalis, kus tuli Itaalia sprindispetsi Renato Pasinit ning kukkunud Kümmelit edestades neljandaks.

“Pärast korralikku sprinti on eriti kahju, et vahepeal haigeks jäin,” tõdes Rehemaa. “Ei tulnud ju selleks tuurile, et kokkuvõttes 50. kohta püüda. Aga mis teha, kui alles 2. jaanuaril tundsin end üle pika aja esmakordselt normaalselt. Päris augus ma õnneks pole, see tõstab veidi tuju.”

Enama püüdmiseks pidanuks eestlased veerandfinaalis alguses nobedamalt liikuma, kuid Simonlatser jäi oma sõidu stardirüsinas viiendaks, Kümmel ja Rehemaa vastavalt viiendaks ja kuuendaks. Värskel lumel ei libisenud suusad nii hästi, et end rivaalide kõrvale pressida ja mööda sõita. “Meie suuremad lootused jäid stardisirge lõppu,” möönis ka Alaver. “Aga vähemalt nägin, et püssirohi pole veel otsas — pääsenuks Timo ja Peeter kvalifikatsioonis kergema lumesajuga nagu eespool startinud mehed, lõpetanuks mõlemad ajasõidu esikümnes. Aivar, kes näitas juba augustis Suverulli sprindis oma kiirust, valmistas kerge positiivse üllatuse.”

Simonlatser tegi koha poolest elu parima eelsõidu, tulles 14-ndaks. Seda punetavate silmamunade kiuste — silmapõletik jõudis üleeile ka temani. “Kahju, et veerandfinaali stardis paaristõugetega hoogu andes suusakepp läbi lume vajus ja koperdasin,” tõdes tänavu Eesti suusatajatest kõige positiivsemalt üllatanud Simonlatser, kes asub pärast tuuri valmistuma veebruari alguses Poolas peetavaks U-23 vanuseklassi MM-iks ja Otepää MK-etapiks.

“Kartsin tegelikult hullemat, sest enesetunne pole kerge haigusevimma tõttu kiita,” jätkas viis korda päevas iga paari-kolme tunni tagant end silmatilkadega tohterdav Simonlatser. “Aivari hea eelsõit mõjus sütitavalt — mõtlesin, et distantsimehele ei tohi ma põhialal alla jääda.”

Silmapõletikuga kaasnenud kinnise nohuga kimpus Simonlatser loodab mitmepäevasõidu siiski lõpetada. “Ainult siis, kui olen pühapäeval ka lõputõusust üles saanud, jääksin tuuriga rahule,” ütles ta.

Kümmel ei soostunud veel lubama, et on tippmeeste seas tagasi. “Asiagos oli kohal liiga vähe sprintereid, et julgeksin nii öelda,“ poetas veerandfinaalis “tänu” Pasinile kukkunud Kümmel. “Mannetult liikunud Pasini üritas iga hinna eest teiste möödumisüritusi takistada. Ta astus teisel ringil tõusu lõpus mu suusale ning prantsatasingi kõhuli,” selgitas Kümmel.

Üleeile väikest palavikku peletanud Kaspar Kokk ütles, et otsustab mitmepäevasõidu jätkamise täna hommikul. Alaver lisas, et ka Simonlatseri edasivõistlemise kohta langeb lõplik otsus täna hommikul.