•• Eesti suusameeste tänavused tulemused on jäänud tagasihoidlikuks ja Kristina Šmigun-Vähi jätab võistlushooaja vahele. Mis võiks seekord põlist suusafänni MK-etapil paeluda?

Kel on suusapisik veres, selle kutsuksin igal juhul kohale! Kunagi varem pole Otepääl võistelnud nii suur hulk suusatajaid — 207 osalejat 25 riigist. Sellele aitasid kaasa mitu asjaolu: sel talvel ei peeta tiitlivõistlusi, Kanadas toimunud MK-etapist on suhteliselt palju aega möödas ning U-23 ja juunioride MM lükati edasi. Kui vaadata osalejate nimekirju, võib küsida: kes tippudest üldse puuduvad? Jevgeni Dementjevit pole, aga ta pole sel talvel ka esimese otsa mees.

Kogu Norra meeste vägi on kohal: Odd-Bjørn Hjelmeset, Tor Arne Hetland, Jens Arne Svartedal. Ka maratonidele keskendunud Anders Aukland tuleb starti. Ja loomulikult Tour de Ski võitjad Lukas Bauer ja Charlotte Kalla. Kui keegi tahab tippsuusatajaid oma silmaga vaadata, siis seda ta saab teha just sel nädalavahetusel Tehvandi staadionil ja nõlvadel.

•• Missugust infot oled saanud Eesti suusakoondise tagatoast: kas hoiame Andrus Veerpalule pöialt, et ta teeks meeskonnakaaslaste selle talve altminekute ja ebaõnne jadale lõpu?

Miks sa ei nimeta Jaak Maed? Aivar Rehemaa on Tour de Ski aegsest haigusest kosunud ja tahab end kindlasti parimast küljest näidata. Huvitav on ka, mida suudavad teised poisid. Sprindis tasub jälgida pikka pärnakat Kein Einastet. Kui ta on finišisirge alguses pundis, oleks põnev vaadata, missuguste paaristõugetega ta finišisse spurdib. Kuna stardib ka rahvuslik grupp, saame hea ülevaate järelkasvust, kes Albu võistlustel endast märku andis.

•• Pärast aastast vaheaega suusatatakse taas viiekilomeetrisel ringil ja rühitakse mõrvarlikust Tehvandi tõusust üles. Seda tõusu on pisut muudetud. Kas see on sama ränk nagu varem?

Hüppemäe ehituse ajal tehti Tehvandi tõus veidi ümber. Kõrguste vahe 57 meetrit jäi samaks, aga kui varem sai laskumisel kiire hoo üles ja sama hooga võis võtta tõusu esimesi meetreid, siis seekord teevad suusatajad enne tõusu pika lauge kaare ja siis hakkavad nullhooga üles ronima. Uus tõus on sõidetavam, kuulus lõpuosa on aga alles. Seal avaneb haarav vaatepilt.

•• Muide, kus sa soovitaksid võistlust jälgida?

Tegelikult soovikski kord tavalise fännina raja äärde minna. Esiteks paneksin kodus kõik aparaadid teleülekannet lindistama, et pärast saaksin veel kord võistlustele kaasa elada. Teiseks pakiksin seljakotti termose kohvi, tee või kakaoga, võtaksin kaasa võilevad ja paar koogitükki ning läheksin Tehvandi tõusule. Seal vaataksin, kuidas suusatajad raja kõige nõudlikumas osas liiguvad. Paneksin kõrvaklapi pähe ja kuulaksin ühe kõrvaga Tarmo Tiisleri raadiokommentaari ning teise kõrvaga staadionidiktori juttu. Valjuhääldaja on nii Tehvandi tõusul kui ka veidi eemal Hobuseraua juures.

Sprindi kvalifikatsiooni vaataksin Kunimäe tõusul. Seal saaks jälgida sprinterite klassikatehnikat. Oleks huvitav näha, kas mõni mees otsustab teha Jönssonit — rootslane Emil Jönsson rühkis seal mullu määrdeta suuskadega. Finaali vaataksin mõistagi staadionil, mille mõlemasse otsa paigutatakse suur ekraan.

•• Mida vaatajad võiksid selga ja jalga panna?

Fänn peab jälgima, mida teeb ilmataat. Norra ilmaennustajad pakuvad laupäevaks päikesepaistet ja ühte kuni kahte plusskraadi. Märg on niikuinii. Eelistan villaseid sokke, teise paari torkaksin seljakotti. Kaasa võiks võtta ka saunalava istumisaluse.

Praegu ümbritseb suusarada ilus lumepadi. Tahaks, et paarisentimeetrine lumekiht säiliks ka nädalavahetusel. Valge ümbrus annaks vaatajatele lisaemotsiooni ja telepiltki oleks siis ilusam.