"Suusahooaeg oli selline, millest iga eestlane unistab: meie sportlased tegid võistlustel suuri tegusid ja kodustel murdmaaradadel oli küllalt lund, et neid talv läbi heas korras hoida. Kõik maratonid said peetud ja suusakeskused kindlustasid end lumevaruga järgmiseks hooajaks," ütles

suusaliidu president Toomas Savi.

Savi rõhutas, et lisaks Andrus Veerpalu MM-kullale valmistas kõigile rõõmu eestlaste endise esindusala kahevõistluse jalulesaamine. Petter Kukkoneni juhitud noor koondis esines MM-il väga südikalt.

Ka suusahüpete ja kahevõistluse ala juhataja Roomet Pikkor tõdes, et Eesti kahevõistluses toimus lõppenud hooajal oluline areng.

"Möödunud hooajal tegime esmakordselt koondise tasemel meeskonnatööd. Kahevõistluse tulemused MM-il olid väga head, nii et töö käib õiges suunas," rääkis Pikkor.

Ta lisas, et suusahüpetes võiks taoline areng toimuda tuleval hooajal, sest Tehvandi uus hüppemägi on oluliselt tõstnud suusahüppajate treeningute kvaliteeti.

Suusaliidu murdmaajuht Paavo Nael luges lõppenud hooaega võrreldes kahe eelmisega väga kordaläinuks, sest talv oli hea lumine.

"Sel aastal suusatati palju kilomeetreid ja hooaeg oli pikk ning korralik," lisas ta. Naela sõnul
on kõige tähtsam, et täidetud sai hooaja põhieesmärk - medal Libereci MM-ilt. Ühtlasi tundis ta heameelt selle üle, et noored sportlased tõstavad järjest enam pead.

Lumelaua ala juhataja Karel Kangro sõnul läks osalemine MM-il hästi, kuna oldi 24 seas. Kangro kiitis ka järelkasvu: läinud hooajal tegi oma debüüdi 15-aastane Sulev Paalo, kes jõudis MK-etapil 30 hulka.

"See oli üle kahe aasta väga hea tulemus, Sulevi näol on tegu tulevase lootustandva koondislasega," selgitas Kangro.

Kõik alajuhid rõhutasid, et vaatamata hooaja lõpule ei saa sportlased ega treenerid end lõdvaks lasta, sest järgmisel hooajal seisab ees suurim väljakutse - olümpiamängud.

Murdmaasuusatajad hellitavad mängudel medalilootusi. Kahevõistluses ja suusahüpetes tehakse tublisti tööd olümpiapääsmete nimel.  Lumelauduritele on lähiaja suurim väljakutse Kadri Pihla jõudmine olümpiale. Selleks tuleb olla 25 parima naislauduri seas, praegu on Pihla esikolmekümne piirimail.

2008/2009 suusahooaja parimad sportlased:

MURDMAASUUSATAMINE:

Kati Tammjärv

Parim noor murdmaasuusataja

Avo Sambla

Parim noor murdmaasuusataja

Triin Ojaste

Parim naisjuunior murdmaasuusatamises

Karel Tammjärv

Parim meesjuunior murdmaasuusatamises

Kaija Udras

Parim naine murdmaasuusataja

Andrus Veerpalu

Parim mees murdmaasuusataja


KAHEVÕISTLUS/SUUSAHÜPPED:


Han - Hendrik Piho

Parim noor kahevõistleja


Siim Tanel Sammelselg

Parim noor suusahüppaja


Kaarel Nurmsalu

Parim juunior kahevõistluses


Tõnis Kartau

Parim juunior suusahüpetes


Aldo Leetoja

Parim kahevõistleja


Illimar Pärn

Parim suusahüppaja


LUMELAUD:
 


Sulev Paalo

Parim juunior lumelaudur


Kadri Pihla

Parim naine lumelaudur


Mark Duubas

Parim mees lumelaudur

 
MÄESUUSATAMINE:


Lise - Anette Vaher

Parim noor mäesuusataja


Tõnis Luik

Parim noor mäesuusataja


Tiiu Laur - Nurmberg

Parim mäesuusataja