Meeste koondisest pudenevad välja Priit Narusk ja Vahur Teppan, naiste esindusest Tatjana Mannima ning Piret Pormeister, kirjutab Eesti Päevaleht.

2003. aastast igal tiitlivõistlusel, kahel olümpial ja neljal MM-il osalenud Naruski tippsportlase karjäär ähvardab lõppeda, kui ta ei leia hooajaeelseks ettevalmistuseks kuluvat paarisada tuhandet krooni.

„Selles mõttes on veel hästi, et armee toetab mind edasi, aga ainult selle rahaga tippspordis ei jätka," mõtiskles kaitsejõudude spordiklubi ridadesse kuuluv 31-aastane Narusk.

„Kui ma praegustes keerulistes majandusoludes sponsoreid ei leia, tuleb minna tootvale tööle, nagu peatreener Mati Alaver armastab öelda."

Kui võrrelda Naruski möödunud hooaja parimat tulemust, Kuusamo MK-etapi klassikasprindi 19. kohta teiste B-koondislase staatuse säilitanud meeste saavutustega, oli võrulane kindlalt edukaim.

Koondisest kukutas Naruski aga suusaliidu seatud vanusepiirang - mullu kehtestetaud reeglite järgi saavad B-koondisse kuuluda 1982. aastal sündinud või nooremad, kes on jõudnud MK-hooajal kaks korda 40 parema sekka ja kelle FIS-punkt (rahvusvahelise suusaliidu tasemenäit) on seejuures alla 50. Vanemad mehed peavad rahvusmeeskonda kuulumiseks olema nii kõvad nagu Andrus Veerpalu ja Jaak Mae ehk täitma A-koondislase normatiivi.

„B-koondis on meil mõeldud järelkasvustruktuuri ühe osana," selgitas suusaliidu peasekretär Jüri Järv.

Kokk säilitas koondisekoha

Näiteks Naruskist lõppenud hooajal märgatavalt viletsamalt esinenud Kaspar Kokk säilitas tänu 26 eluaastale koha B-koondises. Kui Narusk suutis Kuusamo 19. kohale vastu panna veel 35. koha Rõbinskis, siis Kokk piirdus 29. kohaga Rõbinski-etapil ja 34. kohaga Otepääl.

Ainuke vahe A- ja B-koondisse kuulumises on selles, et B-koondislased peavad osalema oma ettevalmistuskulude finantseerimises. Lõppenud hooajal tuli igal B-koondislasel tuua suusaliidu kassasse 50 000 krooni.

Naistest jätkab A-koondises üksnes Kristina Šmigun-Vähi, B-koondisse hakkavad treener Kalmer Trammi sõnul kuuluma Kaili Sirge, Kaija Udras ja Triin Ojaste.

„Kailil ja Kaijal on koondislase kriteerium vastuvaidlemata ära täidetud, Triinul jäi küll väga vähe puudu (oli juunioride MM-il selleks vajaliku esikümnekoha asemel 11. - toim), aga ma ei näe probleemi," ütles Tramm.

Eesti suusaliidu juhatuse ettepanek tuleval nädalal kogunevale suusaliidu murdmaakomiteele:

A-koondis:

Andrus Veerpalu, Jaak Mae, Aivar Rehemaa, Anti Saarepuu, Peeter Kümmel, Timo Simonlatser, Kristina Šmigun-Vähi.

B-koondis: 

Algo Kärp, Kein Einaste, Kaspar Kokk, Kaili Sirge, Kaija Udras, Triin Ojaste.