Eesti meeskonna liidrina teistkordselt peetavale Tour de Skile läinud Mae alistus suusatajate mitmepäevasõidu proloogis Tšehhimaal Nove Mestos kodupubliku rõõmuks võidutsenud Lukas Bauerile 4,5 km klassikadistantsil 29 sekundiga.

Tänu esikohaga kaasnenud 15 preemiasekundile edestab Bauer tänase 15 km vabatehnika jälitussõidu stardis Maed 44 sekundiga.

“Analüüsides oma paremate päevade esinemisi 15 km klassikasõitude esimesel kolmandikul, arvasin, et 15–20-sekundiline kaotus võitjale oleks väga hea,” tõdes Mae. “Ligi pooleminutilist allajäämist Bauerile hindan rahuldavaks tulemuseks — enesetunne on küll normaalne, aga pole veel väga heaks läinud.”

Eesti suusakoondise peatreener Mati Alaver ütles kümme päeva vältava võistluse eelõhtul, et loodab mullu Tour de Ski 35. kohaga lõpetanud Maelt tänavu jõudmist 20 parema hulka.

“See oleks mulle väga hea tulemus,” arutles Mae. “Annan endale aru, et tuur soosib uisusõitjaid. Ise jääksin rahule ka siis, kui mahuksin 30 parema hulka. Aga kuna tuurile on juba tuldud, pole mõtet viriseda! Pigem hoida positiivset meelt ja võidelda edasi.”

Tänasel etapil, kus eile 10-ndast 60. kohani jäänud sportlased saavad lähte vaid 40 sekundi sees, püüab Mae end haakida mõne talle sobiva sõidurütmiga rivaali kandadele. “Vähemalt enne starti on eesmärk liikuda paremate uisumeestega samas tempos,” ütles tänavuses MK-sarjas esmakordselt vabatehnikas võistlema asuv Mae. “Kõvasid uisumehi minu ümber jätkub — Jevgeni Dementjev ja Petter Norhug alustavad veidi varem (vastavalt 28- ja 29-ndana — toim), Tobias Angerer ja Pietro Piller Cottrer omakorda veidi hiljem (38. ja 42. kohalt).”

Mae leivanumbreid, eraldistardist klassikasõite, jääb kaheksaetapilise tuuri lõpuni veel vaid üks — 2. jaanuaril sealsamas Nove Mestos.

“Vaid ühele stardile ei saa nii pikal jõuproovil panustada — et lõpus võimalikult kõrge üldkoht teenida, tuleb igal etapil maksimaalselt tulistada,” selgitas Mae. “Kuna saan kahel sprindipäeval tõenäoliselt juba eelsõidu järel õhtule, õnnestub mul ehk siis veidi energiavarusid taastada.”

Paremuselt teise Eesti meessuusatajana oli Aivar Rehemaa 52., edestades 55. positsioonil lõpetanud Priit Naruskit, keda vaevas veel üleeile kõhuviirus, pooleteise sekundiga. “Läksin valesti sõitma — asusin kohe paugutama, nagu oleksin sprindirajal, aga pidanuks alguses hoopis rahulikumalt võtma,” arutles Rehemaa.

“Analüüs näitas, et kaotasin just viimase 1,2 kilomeetriga väga palju, kui jaksu enam polnud,” lisas poole distantsi järel 36. kohta hoidnud mees.

Peeter Kümmel ja endiselt madalseisus siplev Kaspar Kokk lõpetasid seitsmendas, Timo Simonlatser kaheksandas kümnes.