"Arvan, et kukkumine oli natuke ka minu viga. Maandumisel läks suusk kandi peale ja samal ajal olid ka pehmed olud. Nõlv oli tavapärasest pehmem, suusk jäi lume sisse kinni ja pööras saapa klambri nupu lahti. See viskas suusa jalast ära ja siis käis kõik juba päris kähku. Järgmisel hetkel olin maas ja päris kõvasti muljuda saanud," kirjeldas Ilves õnnetut kukkumist.

"Pärast maandumist oli raske hingata ja püsti oli keeruline tõusta. Selg ja kael olid kanged, aga alguses tundsin, et lihased said lihtsalt põrutada. Läksin omal jalal ära, aga treenerid soovitasid haiglasse kontrolli minna," lisas ta.

Tohtrid tuvastasid Ilvesel kaela piirkonnas lülisamba sidemete trauma, vähemalt järgmise kahe nädala jooksul peab ta ööpäevaringselt kandma kaelasidet.

"Magada ei ole lihtne, kui selg peab kogu aeg ühes asendis olema. Usun, et harjun sellega ära, järgmisel nädalal on loodetavasti lihtsam," sõnas kodumaale naasnud Ilves.

Hüppemäele saab ta naasta siis, kui sidemed on täielikult paranenud. Suusatada võiks teoreetiliselt natuke varem, aga praegu peab ta piirduma rattasõidu ja kõndimisega. Kuigi kukkumisi on Ilvesel varemgi ette tulnud, viimati 2019. aasta Seefeldi MM-il, siis kaelavigastus on tema karjääris esmakordne.

Ilmselt suurim küsimus on selles, kuidas mõjutab vigastus Ilvese vormi. Eestlane rääkis poolteist nädalat tagasi, et ettevalmistus sujus Norra koondise juures hästi ja vorm on tunduvalt parem kui nurjunud eelmisel hooajal.

"Head jälge see kindlasti ei jäta. Hooaja alguses ju hüpata ja suusatada ei saa. Selle tõttu vorm langeb, aga proovin teha kõik, et olla tagasi tulles nii heas füüsilises konditsioonis kui võimalik. Suur töö on suvel ja sügisel ära tehtud. Vast väga suurt põntsu see ei pane. Loodan väga juba järgmise aastanumbri sees võistelda."

Doktor Madis Rahu: vigastus ei tohiks Ilvest edaspidi mõjutada
Kristjan Ilvest aitav dr Madis Rahu kirjeldas kahevõistleja vigastust nii: „Trauma kuulub kergemate kaelavigastuste hulka. Halvad on murrud ja kui näiteks diskid nihkuvad paigast ära. Aga seda tuleb võtta ikkagi tõsiselt, sidemed peavad igal juhul paranema. See võtab aega kaks kuni neli nädalat. Kui uuringud näitavad, et side on paranenud, võib hakata julgelt trenni edasi tegema. Tänasel päeval on kaelaga seotud tegevus piiratud. Rattaga võib ta näiteks sõita.”


„Vigastus tekkis pea ülesirutamise mehhanismist. Oleks võinud ka halvemini minna, sest selle mehhanismiga võib saada ka raskema vigastuse. Võib öelda, et läks pigem hästi. Oleks ta õhus kukkunud, siis oleks võinud hullemini minna. Õnneks polnud energia väga suur, umbes nagu murdmaasuusataja oleks kukkunud.”


Mida tähendab trauma Ilves edaspidisele karjäärile? „See ei tohiks edaspidi mõjutada, aga peab kindlaks tegema, et enne tugevamaid treeninguid oleksid sidemed paranenud. Sest alati võib ju uuesti kukkuda,” vastas Rahu.