Laupäeval vabatehnikas sõidetud 3,7-kilomeetrisel proloogil neljanda kohaga iseennastki jahmatanud Rehemaa astus taas pika sammu eliitmeestele lähemale, kirjutab Eesti Päevaleht.

Eile viitstardist läbitud 15 km klassikadistantsil taandus 26-aastane juunioride eksmaailmameister küll 12-ndaks, aga lõpetas sama sekundi sees 27. stardipositsioonilt kuuendaks rühkinud Maega.

Rehemaa tunnistas, et sattus proloogi lõpetamise järel harjumatusse olukorda. „Kui jõudsin finišisse, ütles Sandra Spitz FIS-ist (Tour de Ski meediapealik): „Ära veel kaugele mine, sest äkki tuleb sul autasustamisele minna.” Jäingi ootusärevuses järgmisi lõpetajaid ootama,” meenutas täiskasvanute klassis aastaid läbilööki oodanud sihvakas suusamees.

Võimalusest pjedestaalil seis­ta jäi Rehemaa siiski ülinapilt ilma — sakslase Axel Teichmanni ja šveitslase Dario Cologna järel kolmandaks tulnud norralane Petter Northug edestas teda vaid 0,3 sekundiga.

„No ise ma ei julenud loota neljandat kohtagi,” nentis Rehemaa. „Finišisse jõudes arvasin esiti, et hea tulemus oleks kusagil 15.–20. koha vahel, kuni FIS-i töötaja mu ootusi kruvima asus. Tagantjärele analüüsides oli kõrge koht muidugi loogiline, sest rajal ei tundnud ma kordagi raskustunnet. Nüüd tuleb vaid kannatlikult tööd teha, et jaksaksin edaspidi ka 15-kilomeetrise distantsi ärakukkumisteta läbida.”

Rehemaa jätkas üleeile Touri eel MK-etappidel tavaks saanud trendi, et esineb edukalt alal, kus ta seda ise kuidagi ei oodata ei oska. Näiteks kuu hakul La Clusaz’s üllatas ta end 30 km ühisstardist vabatehnikasõidu

15. kohaga, novembri lõpus Kuusamo klassikasprindis saavutatud 14. koht kergitas aga Rehemaa toona koguni Eesti esisprinteriks.

„Hooajaeelsel pressikonverentsil ma veel suuri lubadusi ei andnud, eelistasin hoida madalat profiili,“ meenutas Rehemaa, kes uskus toona, et suudab väga heal päeval kimbutada esikümnemehi. „Treenerid Mati Alaver ja Anatoli Šmigun olid seevastu tunduvalt sõnakamad — nii jõudis ka minuni nende sõnum, et aeg on hakata kiiresti suusatama. Juhendajate julged lootused äratasid mu üles.”

Rehemaa on üheksa päeva vältaval ja seitsmest osavõistlusest koosneval Touril teeninud juba 62 MK-punkti (40 + 22), kuid nende kättesaamiseks tuleb tal jõuda pühapäeval mitmepäevasõidu finišisse Cermise mäele Itaalia Alpides Val di Fiemmes.

„Kahe päevaga olen korjanud mitu korda rohkem punkte kui oma senistel parimatel hoo­aegadel kogu talve jooksul kokku — ülikõva!” rõõmustas Rehemaa. „Kindlasti innustab see tuuri viimastel etappidel väsimusega võideldes endast viimast välja pigistama, sest väga kahju oleks lasta kopsakal saagil vastu taevast lennata.”

15 km distantsil ei lubanud Rehemaal 12. kohast enamat saavutada äpardunud rajavalik viimases kurvis. „Valisin seal kõige aeglasema raja, mis võis maksta mitu kohta,” selgitas ta. „Kahjuks ei saa suures meestepundis ka oma eksimusi heastada, sest vaba ruumi lihtsalt pole.”

Mae näitas võimsust

15 km sõidus proloogi 27.–28. kohalt haaravas lõpuheitluses kuuendaks rühkinud Mae on kahe etapi järel eestlasest parimal positsioonil. Ülikogenud suusamees näitas nädalavahetusel võimsust, mis lubab loota tema senise suusatuuri parima üldkoha — 35-nda — suurt parandamist.

„Proloog läks oodatust paremini — uisusõidus jõudsin MK-etapil viimati punktisaajate sekka 2005. aastal,” tõdes Mae. „Ka 15 km sõit sujus väga

hästi. Kuna tegu oli sisuliselt ühisstardiga, sest vahed olid väga väikesed, ei julgenud võistluse eel kukkumiste ja rüseluste kartuses suuri plaane teha.”

Eraldi 15 km sõidu aegasid vaadates leiame Touri debütandi Veerpalu teiselt, Mae seitsmendalt ja Rehemaa 21. kohalt — Eesti mehed liiguvad veebruarikuise Libereci MM-i eel soovitud kursil!

„MM-i silmas pidades on seisund kindlasti hea,” hindas 36-aastane Mae. „Ka oma tuuri parima üldkoha teenimiseks asun oluliselt paremal lähte­positsioonil, kui mullu kahe etapi järel,” lisas kahel esimesel Tour de Skil 35. kohaga leppima pidanud suusataja.

15 km sõidu võiduga üllatanud Cologna jätkab ühtlasi tuuri üldliidrina.