Olime väga õnnelikud, kui kuulsime, et Marten täitis nädal tagasi Calgarys olümpianormi, kuid samas segaduses, kuna see ei taga talle veel olümpiapääset, kirjutab sihtasutus Noored Olümpiale oma blogipostituses.

Oot, kuidas saab siis olümpiale?

Tuleb välja, et 2018. aasta Pyeongchangi taliolümpiamängudele pääsemiseks tuleb kiiruisutajatel täita olümpianorm ning lisaks sellele koguda MK-etappidelt võimalikult palju punkte või mahtuda aegade põhjal kõige kiiremate sportlaste sekka.

Olümpianorm sai täidetud

17. novembril Calgarys CanAm International nimelisel võistlusel kiiruisutamise 1000 meetri distantsil olümpianormi (1.10,50) alistanud ja Eesti rekordit uuendanud Marten Liivi sõnul on tal kõige suuremad võimalused olümpiale pääsemiseks just sellel distantsil. Nüüd kui norm on täidetud (uus rekord 1.09,32), tuleb keskenduda eesolevatele MK-etappidele.

Pyeongchangi oodatakse 1000 meetri starti 36 meessportlast, kellest 20 tagavad pääsu olümpiale MK-etappide punktide arvestuse järgi ja 16 sportlast kiiremate aegadega. MK-etapid on sportlaste jaoks olulise tähtsusega, sest ainult nendel saab just neid punkte koguda, mis 20-le parimale olümpiakoha punktide arvestuses tagab.

Kaks kuuli rauas

Probleem on aga selles, et neid MK etappe on ainult neli. Esimesed kaks on juba toimunud (10.-12. november Hollandis ja 17.-19. november Norras) ning seal ei õnnestunud Martenil ennast punktikohale sõita. Aga kaks on veel ees. Kolmas etapp toimub 1.-3. detsembril Kanadas, Calgarys ja neljas etapp 10.-12. detsembril USA-s, Salt Lake Citys. Seega on Martenil kaks võimalust, et näidata niivõrd kiireid aegu, mis tagaksid pääsme olümpiale.

Noored Olümpiale annab võimaluse

Sportlase sõnul on suureks abiks Noored Olümpiale stipendium, tänu millele saab ta sõita Calgarys ja Salt Lake Citys toimuvatele MK-etappidele. Kuna kahe viimase etapiga on punktitabelis kõrgele kohale pääsemine keeruline, siis peamine eesmärk kahel järgneval etapil on sõita nii kiire aeg, et tagada koht 16 sportlase seas, kes pääsevad Pyeongchangi aegade võrdluses.

Kuna igast riigist võib ühel alal osaleda maksimaalselt 3 sportlast, siis pärast kahte toimunud etappi on Marten 1000 meetri arvestuses täpselt 36. kohal ehk aegade võrdluses 16. Lõpliku ülevaate olümpiale sõitvatest sportlastest saab alles peale Salt Lake City MK-etappi.