Kõik kolm pikemat etapi sõidetakse klassikalises sõidutehnikas, mis on nii Veerpalule kui ka Maele silmapaistvat edu toonud.

„Ma pole varem saanud Touril kaasa teha, aga et seekord on nii palju klassikadistantse, oli startimise kasuks lihtne otsustada,” lausus 37-aastane Veerpalu, kes jäi kahest esimesest Tourist põlvevigastuse tõttu kõrvale.

Veerpalul hea häälestus

Nii Kuusamo kui ka Davosi MK-etapil 15 km klassikasõidus seitsmenda koha saanud Veerpalu vähendas jõulupühade aegu treeningumahtu. Enne Davosi võistlust Sankt-Moritzis harjutades pigistas ta endast maksimumi ja lihased andsid hoiatussignaali — tuleb puhata!

„Kodus ma endale liiga ei teinud, loodan, et olen kosunud,” lausus Veerpalu. „Teisipäevane kordustreening ei näidanud midagi ülihead, aga polnud ka midagi halba. Häälestan end kindlasti lõpuni sõitma, et saaks korralikult MK-punkte teenida.”

Täna on Oberhofis sissejuhatuseks kavas 3,6 km vabatehnikasõit. Homsele 15 km klassikadistantsile stardivad suusamehed proloogi järjestuse põhjal. Nii mullu kui ka tunamullu 35. koha saanud Mae sõnul kujuneb sellest enam-vähem ühisstardist võistlus, sest proloogil tulevad tõenäoliselt väikesed vahed.

„Nii Davosi MK-etapp kui sellele järgnenud La Sgambeda maraton Itaalias läksid korda,” lausus Mae. „Õnnestus ka kahenädalane Davosi treeningulaager. Nüüd on küsimus, kuidas suudan võimeid realiseerida. 35. koha peaks ikka jaksama ületada.”

Rehemaa sai tõvest jagu

Juba Davosi sprindivõistluse eel kergelt külmetunud Rehemaa otsustas haigusest hoidumiseks kolm päeva puhata. Kosununa tegi ta kodukandis Otepääl nädalase ettevalmistuse.

„Teisipäevasel kordustreeningul enesetunne väga hull polnud, sain pingutada küll ja loodan, et külmetus korralikku vormi ei võtnud,” ütles Rehemaa.

Kaks eelmist Touri tuli Rehemaal haigestumise tõttu pooleli jätta. Nüüd loodab ta, et haiguselimiit sai täis.

„Klassikadistantsidel tahan korralikult sõita, ka vabatehnikasprindid peaksid mulle sobima,” arutles Rehemaa.

Eesti koondise peatreener Mati Alaver hoidus kõrgelennulistest emotsioonidest. „Mae on sisukam kui enne mullust Touri, Veerpalu sama hea, kui oli oma parematel hooaegadel detsembris ja Rehemaa liikus aktiivsel treeningul hästi,” lausus juhendaja.

Üks võtmeküsimusi on taastumine. 4. jaanuarini kestval Touril on vaid kaks puhkepäeva, 30. detsembril ja 2. jaanuaril. Eesti tiimile, kuhun kuuluvad ka Algo Kärp ja Tatjana Mannima, läks appi füsioterapeut Lauri Rannama.

„Lauril tuleb pärast igat etappi kõigi suusatajate lihased hoolega üle käia,” lausus Mae, kes ainsana Eesti meestest sõitis võistluspaika neljapäeval.

Refereeritud artikli täistekst Eesti Päevalehes.