Võitja Ahrlin läbis 63 km klassikatehnikas ajaga 2:42.27, Rezac sai aja 2:43.03.

“Tundsin end hästi kogu sõidu jooksul, suusad toimisid lõpuni, kuigi pidamine polnud kõige parem,” ütles Ahrlin ETV-le. “Kui olin saavutanud 30-sekundilise edu, tundsin väsimust, kuid sundisin end lõpuni piitsutama.”

Pinevas kolmanda koha heitluses oli nobedaim rootslane Daniel Tynell.

Järgnesid neljandana rootslane Oskar Svärd, viiendana norralane Jørgen Aukland, kuuendana itaallane Marco Cattaneo ja seitsmendana Andrus Veerpalu. Raul Olle pidi rahulduma 10. kohaga. Algo Kärp, paremuselt kolmas eestlane, sai 15. koha.

“Me ei saanud pikamaaspetsidele tasasel maal vastu,” ütles Veerpalu. “Olen küll treeningutel palju paaristõukelist sõiduviisi harjutanud, kuid võistluskiirusel pole saanud piisavalt paaristööd teha.”

Haige põlv Veerpalu esinemist ei mõjutanud, ta loodab nüüd valmistuma hakata mainekaks Vasaloppeti maratoniks.

Naistest võitis rootslanna Elin Ek, kes juhib FIS-i pikamaasuusatamise karikasarja. Teise koha sai itaallanna Lara Peyrot ja kolmanda rootslanna Jenny Hansson.

Ahrlin lõi trumbid lauale

Kui eliitmeestel jäi sõita veel umbes 8 kilomeetrit, võitlesid maratoni esikoha pärast veel vaid rootslane Jerry Ahrlin ja tšehh Stanislav Rezac, kes liikusid paarisrakendina finiši suunas. Mullu Vasaloppetil teise koha saanud Ahrlin püüdis seejärel duellis Rezaciga visalt eest ära sõita ja saigi 40-50-meetrise edu. Tundub, et võimsate paaristõugetega liikuv Ahrlin on oma trumbid välja käinud ja Rezacil pole enam jõudu talle vastata. Kui lõpuni jäi 4 km, hoidis Ahrlin turvalist edu — tal jäi veel sõita umbes kümmekond minutit.

Kolmanda koha pärast võitles viiemeheline grupp, kuhu kuulusid näiteks ka Norra äss Jørgen Aukland ja Andrus Veerpalu. Veerpalu liikus võimsalt hoolimata haigest paremast põlvest.

Raul Olle jäi viieliikmelisest grupist maha juba umbes poole minutiga ning oli minetanud võimaluse jõuda esikolmikusse.

Tugev koosseis

Tuntumatest Eesti eliitsuusatajatest astusid 63-kilomeetrise klassikasõidu starti kahekordne olümpiavõitja Andrus Veerpalu ning pikkade distantside spets, 2000. aastal mainekal Vasaloppetil triumfeerinud Raul Olle.

Põlve raviv Veerpalu, kes oli sunnitud 22. veebruaril algavast Sapporo MM-ist loobuma, on tänavu osalenud vaid ühel võistlusel — jaanuari lõpus Marcialonga maratonil Itaalias. Ta liikus tänase sõidu alguses kindlalt juhtgrupis hoolimata haigest jalast. Telepildis oli näha, et Tartu maratoni suurim staar püüdis paremat põlve mitte eriti liigutada, tuisates edasi valdavalt paaristõugetega.

Olgu märgitud, et Veerpalu pole veel suutnud Tartu maratoni võita. Kõige lähemal oli ta esikohale 2001. aastal, ent pidi siis värske maailmameistrina tunnistama lõpusirgel Olle paremust. Olle on maratonil triumfeerinud kokku kolm korda, olles võistluse kõigi aegade edukaim.

Kaasa löövad ka FIS Marathon Cup´i sarja üldliider rootslane Jerry Ahrlin ja teist kohta hoidev norralane Jørgen Aukland ning mullu Tartu maratonilt esikoha noppinud ja praegu sarja üldarvestuses kolmas olev Stanislav Rezac Tšehhimaalt.

Naiste arvestuses on võistlustules FIS Marathon Cup´i sarjas teist kohta hoidev rootslanna Jenny Hansson, kes saavutas tänavu ka König Ludwig Laufi maratonil Saksamaal teise koha ning üldarvestuse kolmas Lara Peyrot samuti Itaaliast.

Nn rahvasportlasena teeb kaasa näiteks peaminister Andrus Ansip, kes kinnitas ETV´le, et tema suusad on määrinud Eesti koondise peatreener Mati Alaver. Seega kui määre alt veab, teab keda süüdistada, naeris Ansip.

Ansip tõdes, et tema eesmärgiks on lihtsalt rada läbida, kuna ettevalmistusperiood on jäänud napiks. “Tahan olla üks nende seast, kes selle küllalt raske pingutusega hakkama saavad,” lausus ta.

Lisaks poliitikutele on rajal ka üsna palju kaitseväelasi — ETV edastatud andmetel kuni 500.