Rehemaa ja Kokk, kes esindavad Sparta spordiseltsi, raputasid Mae kandadelt 10 + 10 km sõidu viimase 2,5-kilomeetrise ringi alguses. Tehvandi suusastaadioni lõpusirgele tuiskasid nad koos, kuid viimastel meetritel pani Rehemaa 0,1-sekundilise eduga oma paremuse maksma.

„Ei saa öelda, et tegu oli pühapäevase jalutuskäiguga, aga väga nahast välja pugema õnneks ka ei pidanud,” ütles individuaalselt teise Eesti meistri tiitli pälvinud Rehemaa. „Klassikaosas polnud viieliikmelisest juhtgrupist mitte keegi lahtirebimisest huvitatud, kuid vabasõidus hakkas Kaspar vingelt tempot kruvima ja tekkisid vahed.”

Rehemaa ja Kokk tegid uisusõidus Mae „kägistamiseks” koostööd — ainuõige käik klubikaaslastelt! „Kaspar hõikas mulle korduvalt, et pane nüüd,” meenutas Rehemaa sündmuste kulgu distantsi otsustavas järgus. „Viimasele ringile minnes pani ta tõusul ise käiku. Nii palju ei pidanud küll pingutama kui MK-sarja etappidel, aga ühe klubi meeste koostöö kandis siiski vilja — Jaak jäigi maha.“

Kümme aastat vanema Mae mahajäämine tuli Rehemaale siiski üllatuseks. „Eeldasin, et jagan finišisirgel maid koos Jaaguga,” ütles ta. „Kui Jaak uisusõidus varjus püsis, siis arvasin, et ta mängib vana ja kavala rebasena lihtsalt lolli ja passib õiget rünnakuaega. Eksisin.”

36-aastane Mae nentis, et ei saanud suhteliselt kergel ja kiirel rajal noorematele vastu. „Tundus, et ma pole veel Tour de Skist taastunud,” ütles nädal varem maineka mitmepäevasõidu 12. kohaga lõpetanud Mae. „Viimase ringi alguses polnud mul enam midagi teha ja pidin Kaspari rünnaku järel käed üles tõstma. Olnuks rada raskem, suutnuks ehk oma tugevamad küljed paremini välja tuua.”

Eeldatava pearivaali Mae kandadelt maha raputatud, tundis sel hooajal muljet avaldava arenguhüppe sooritanud Rehemaa lõpusirge avanedes end üpris turvaliselt. „Sprindikiirust jätkub mul piisavalt ning olin päris kindel, et panen duellis Kaspariga oma pare­muse maksma,” rääkis Eesti meister. „Tulingi viimastel meetritel iga sammuga talle lähemale.”

Kokk kaotas Rehemaale ühe sekundikümnendikuga, Mae jäi võitjast maha 15,2 sekundiga. Klassikapoole järel juhtinud sprinter Peeter Kümmel lõpetas Rehemaast 43,3 sekundit hiljem neljandana.

„Homme (täna — toim) puhkan ja siis üritan võistluste vahel ka veidi korralikumalt treenida,” tõdes Tour de Ski 17. kohaga lõpetanud Rehemaa. „Kahe nädala pärast peetavaks Otepää MK-etapiks tuleb veidi vormi sättida, sest kodupubliku ees on suur soov hästi esineda.”

Sel nädalal alpimajja

Enne kodust MK-etappi stardivad Rehemaa ja teised Eesti eliitmehed veel riigi meistrivõistlustel 15 km klassikasõidus, mis peetakse eeloleval laupäeval Mae kodukandis Albu vallas Valgehobusemäel. Siis peaksid starti tulema ka eilsest jõuproovist haiguse tõttu eemale jäänud kahekordne olümpiavõitja Andrus Veerpalu ja Algo Kärp.

„Lisaks treenimisele tahan tasapisi hakata ka alpimajas käima,” täpsustas veebruari teisel poolel algavaks Libereci MM-iks tippvormi sättiv Rehemaa alanud nädala plaane.

Pärast 24. ja 25. jaanuaril peetavat Otepää MK-etappi reisib Rehemaa Rõbinski MK-etapile, Mae otsustab Venemaale mineku hiljem.

„Lähtun otsuse tegemisel seisundist. Lähen Rõbinskisse 15 km ühisstardist vabatehnikadistantsi ja suusavahetusega sõitu sõitma vaid juhul, kui näen, et mul on seal lootust punktilisa teenida,” selgitas Mae.

5. veebruaril sõidavad Rehemaa ja Mae MM-i eelsesse keskmäestikulaagrisse Šveitsi kuurorti Davosi, Veerpalu läheb sinna juba nädal varem.

Refereeritud artikli täistekst Eesti Päevalehes.