Cologna jõudis meesteklassis tippu juba 22-aastasena, mis paneb asjatundjaid teda võrdlema selliste minevikusuurustega nagu Gunde Svan, Bjørn Dæhlie või Per Elofsson, kirjutab Eesti Päevaleht.

„Hea kuulda, et mind võrreldakse juba tõeliste suurnimedega, aga enne pean ikka palju medaleid võitma, et see õigustatud oleks,” lausus noormees.

Kolm korda U23 vanuseklassi MM-il triumfeerinud Cologna seostab oma võimast läbilööki aastaid tippvõistlustel karastunud täismeeste konkurentsis hea tervise ja pühendunud harjutamisega. Vastupidavusalal võib anda eelise ka elamine merepinnast 1500 m kõrgusel.

„Ehk on mul pisut annetki,” poetas Cologna, kes on nooremana tegelenud ka jalgpalli, rattasõidu ja mäesuusatamisega. Miks valida läbiproovitust aga kõige väiksema kandepinna ja avalikkuse tähelepanuga ala, murdmaasuusatamine?

Rivaalid eeskujuks

„Murdmaa meeldib mulle neist aladest kõige rohkem. Šveitsis on sellega tegelemiseks head tingimused. Kahtlen, kas oleksin jalgpallis sama edukas,” selgitas Cologna, kes järgib eeskujudena mitmeid tipus püsivaid kogenud rivaale.

Universaalina jahib Cologna edu mõlemas sõiduviisis ja kõigil aladel alates sprindist ning lõpetades pikkade distantsidega. Ta ei pea õigeks spetsialiseerumist. Selline lähenemine tagab edu mitmepäevasõidul Tour de Ski, aga kas ka tiitlivõistlustel? Kahe eelmise Touri võitjad Tobias Angerer ja Lukaš Bauer pole ju olümpialt ega MM-ilt kuldmedalit teeninud!

„Mina pole olümpiamängudel osalenudki,” tõdes Cologna. „Loodan, et olümpiamedal ootab mind veel ees. Ausalt öeldes ei tea, miks tuuri võitjail puudub tiitlivõistluste kuld, aga usun, et Bauer ja Angerer võivad selle vea üsna varsti paran­dada.”