Pildilink on SIIN:

Auklandi sõnul oli sõit raske, kuid rada hästi ette valmistatud ja suusatada hea. "Tundsin ennast viimastel kilomeetritel kindlalt ja suutsin ees püsida. Jõudu jätkus," räägib Aukland. Järgmiseks on tal plaanis Vasaloppet ja teised pikamaasõidud.

Auklandile (2:59:41) järgnesid rootslased Jörgen Brink (2:59:42) ja Oskar Svaerd (2:59:42). Priit Narusk oli eestlaste parimana kaheksas  (3:00:03), edestades Veerpalu ühe sekundiga.

Parima naisena lõpetas Sandra Hansson Norrast (üldarvestuses 37. koht), kelle sõnul oli suurimaks väljakutseks tema jaoks mõõduvõtt teise koha saavutanud rootslanna Jenny Hanssoniga. Kolmandaks tuli naiste arvestuses Anu Taehtinen Soomest. Parim eestlanna oli neljandana lõpetanud Kaili Sirge.

39. Tartu Maraton toimus veidi enam kui kümne külmakraadiga tuulevaikses ilmas. Samuti ei kimbutanud suusatajaid varem ennustatud lumesadu.

Kohe sõidu alguses asus teiste ette Priit Narusk, kes võttis ka esimese vahefiniši võidu. Vahepeal teistel eest läinud Andrus Veerpalu ja Stanislav Rezac püüti enne Kuutse vahefinišit uuesti kinni ja edasi liiguti suuremas grupis. Viimases ehk Palu vahefinišis edestas teisi Oskar Svaerd.

Sõidu käik:

Kohe stardis tekkis suurem juhtgrupp, kuhu kuuluvad teiste hulgas Priit Narusk, Andrus Veerpalu, norralane Andre Haugsboe ja soomlane Aki Ljaes. ETV lubatud telepilt on kadunud. Näidatakse hoopis Kristina Šmigun-Vähi olümpiasõitu...

Esimese vahefiniši Matul (12 km) võttis Priit Narusk. Järgnesid Priit Talves, Andres Kollo, rootslane Anton Järnberg. Kahekordne olümpiavõitja Andrus Veerpalu on ka juhtgrupis, tema oli kuues.

Enne 20. kilomeetrit sõitis Veerpalu koos Stanislav Rezaciga teiste eest ära, vahe on sadakond meetrit.

Mõni kilomeeter hiljem on aga Veerpalu ja Rezac jälitajate poolt kinni püütud ning juhtgrupp on 15-meheline.

Kuutse vahefinišis (32 km) on liidergrupp 14-meheline, kes on vahe järgnevate ees ligi kolmeminutiliseks venitanud.

Hea lugeja, saada enda fotosid Tartu maratonist aadressile rahvahaal@delfi.ee või kasuta Rahva hääle VORMI!

Palu vahefinišis (46,7 km) on juhtgrupp kahanenud üheksale mehele, eestlastest püsivad ees Andrus Veerpalu ja Priit Narusk.

Hellenurmes (53 km) on ees kaheksa meest, on toimunud ka mõned äraminekukatsed, kuid tulutult. Narusk hakkas maha jääma.

Veerpalu jäi juhtgrupist mõnikümmend meetrit maha viimasel kilomeetril.

Lõpusirgele tulid mitu meest koos, Aukland osutus pisut kiiremaks, kui teise ja kolmanda koha saanud rootslased Jörgen Brink ja Oskar Svärd.

Veerpalust surus lõpu eel napilt mööda Priit Narusk. 

"Üritasin viimase 5 kilomeetri jooksul eest ära sõita, aga ei õnnestunud," ütles Aukland pärast finišit ETV-le. "Aga lõpusirgel panin, kuid jõudsin ja suusad libisesid mul ka hästi."

Samas kiitis Aukland organisaatorite tööd, kes vaatamata lumesajule suutsid raja suurepärases korras hoida. 

Naistest võitis Sandra Hansson, kes oli samuti parim teist aastat järjest.