Lumelauakross

Eesti parim naine lumelauakrossis, Prantsusmaal resideeruv Kadri Pihla (35) võistleb sel hooajal FIS-i maailmakarikaetappidel (va esimene) ja X-Games mängudel, püüdes jõuda ka 2014. aasta taliolmpiamängudele. Eesti Olümpiakomitee (EOK) olümpialootusena toetatakse Pihlat EOK ja Eesti Suusaliidu lumelauaeelarvest. "Palju toetavad teda siiski ka isiklikud sponsorid," lisas Eesti Suusaliidu lumelauaspordi juht Karel Kangro.

Ivar Kruusenberg (27) võistleb paaril FIS-i MK-etapil ja väiksematel FIS-i võistlustel nagu EK ja NC. Treenib ja võistleb TÜ doktoriõpingute ja töötamise kõrvalt, peamiselt tegutseb isiklike sponsorite toel, suusaliit toetab tema treenerikulude katmist MK ettevalmistuseks ja MK-etappide jaoks Pihlaga kahasse.

Magnar Freimuth (38) võttis võistlemisest vaheaasta, järgmisel hooajal püüdleb MK tasemele ja tahab kaasa teha OM kvalifikatsioonis.

Lumelaud freestyle

11. klassis käiva Pühajärve poisi Sulev Paalo (18) mullune hooaeg jäi kannakõõluse vigastuse tõttu vahele. Nüüd on ta taastunud ja hooajaks korralikult füüsisele põhja ladunud. Sõidab Exit Sport tiimis Ride varustusega, teda toetavad veel SPY ja Monster. "Kui hooaeg sujub ja finantsvahendeid leidub, siis kevadel on tal plaan osaleda mõnel suuremal võistlusel. Võimalik, et Sulev osaleb ka FIS juunioride MM-il märtsi lõpus või mõnel TTR sarja 3-4 tähe võistlusel," sõnas Kangro.

Tallinna Lauluväljaku lumelauapargis üles kasvanud Siim Aunison (19) elab, õpib ja treenib Soomes Vuokatti spordikoolis lumelaua erialal. Võistleb enamasti Soome, Eesti ja Läti võistlustel. "Siim on viimaste aastatega enim arenenud ja kvaliteetseid sõidutunde lumel kogunud laudur. Hetkel kimbutavad teda küll väikesed vigastused, kuid ta loodab kiiresti paraneda ja sel hooajal edukalt võistelda. Siim on eriti osav reilide ja bokside sõidus, kuna on sõitma õppinud ja üles kasvanud Tallinna lauluväljaku pargis, kus suuri hüppeid pole kunagi olnud," lisas Kangro.

Juba üle 10 aasta Eesti lumelauavõistluste poodiumitel trooninud Mario Visnap (26) elab ja sõidab sel hooajal Rukal, kus tal on hooajapilet ja korter otse lumelauapargi all. Sel hooajal aitab teda hea sõber ja klubikaaslane Priidik Vesi, kes on talle mänedžeri ja treeneri eest. Visnapi eesmärgiks on jõuda TTR maailmaimestrivõistlustele, mis toimuvad veebruaris Oslos.

Eelarvega priisata ei ole

"Eesti riik toetab lumelauasporti sel hooajal 3500 euro suuruse summaga, lisaks on meil kasutada väiksemad summad EOK, Kulka ja FIS toetustest. EOK olümpialootuste projekti kaudu saab krossi poolelt toetust Kadri Pihla, freestyle poole toetus on jagatud kolme mehe peale. Pihlale anname suurema osa vahenditest, mida lumelauaeelarves kasutada on," kommenteeris ala juht. "Kõik lumelaua freestyle tiimi sõitjad saavad ca tuhande euro suurust toetust, peamiselt tegutsevad nad isiklike sponsorite toel."

Ühte suurtoetajat pole lumelauatiim pärast majanduskriisi suutnud leida. "Ideealis vajaminevad summad on väga suured. Iga tiimi liikme ülikokkuhoidlik minimaalne eelarve iga hooaja kohta on ca 10 000 eurot hooaeg. See summa katab ainult võistleva lauduri kulud ühel hooajal ettevalmistusele ja võistlemisele. Lisanduvad veel treenerikulud," sõnas Kangro.

"Tipptasemel tulemuste tegemiseks algab lumelauaspordis lauduri hooaja eelarve 20 000 eurost. Selle raha eest saab kvaliteetse ettevalmistuse ehk juulist novembrini kolm-neli lumelaagrit koos esimeste võistlustega ning detsembrist märtsini korralikud treeningud koos treeneriga. Koostööpartnerite otsimine on igale lumelaudurile aastaringne tegevus."

"Mis puudutab praeguse talve viibimist Alpides, siis see mõjutab kõige rohkem Kadri Pihlat, kes oma Prantsusmaa kodus väga lähedal sõiduvõimalusi ei leia. Ta peab minema kuskile kaugemale liustikute peale harjutama, sest madalamal lund veel lihtsalt ei ole. Visnap ja Aunison on Rukal, kus on õnneks lumised nõlvad juba avatud. Paalo ootab kodus pikisilmi Kuutsemäe lumekahurite töö algust," lisas Kangro.

Valitud fotod eelnimetatud lumelauduritest: