Põhja-Rootsis Gällivares peetaval murdmaasuusatamise maailmakarikasarja avaetapil stardib homsetel individuaaldistantsidel Eesti suurima lootusena läinud nädalavahetusel esimese lume võistlustel Soomes Olosel arenguhüpet näidanud Aivar Rehemaa, pühapäevases meeste teatesõidus tahab Eesti meeskond aga võimalikult kaua parematega sammu pidada.

„Olose startide põhjal oli näha, et Gällivare 15 km vabatehnikasõidus saame kõrge koha ootusi siduda ainult Aivariga,” tõdes suusakoondise peatreener Mati Alaver. „Kuna tegu on alles avaetapiga ja rivaalide kohta on veel palju ebaselget, siis räägin praegu kohast esikahekümnes, mis jäi eelmisel hooajal Aivarile kättesaamatuks.”

Rehemaa jagas Olosel klassikasprindi eelsõidus teist-kolmandat kohta, oli 15 km klassikasõidus teine ja 15 km vabadistantsil kaheksas. Uisusõidu võitjale Aleksandr Legkovile Venemaalt alistus ta 43,7 sekundiga. „Aivar on MK-sarjaks kindlasti hästi valmis ning nüüd sõltub, kuidas on viimase nädalaga tema vormikõver võrreldes eliitmeestega liikunud. Näiteks kui keegi peaks arvama, et Olose klassikasõidu seitsmendana lõpetanud eelmise hooaja valitseja Lukaš Bauer pole MK-sarjaks hästi valmis, siis mina mitte.”

Rehemaa kõrval löövad meeste individuaaldistantsil eestlastest kaasa veel ka Jaak Mae, Eeri Vahtra ja Kaspar Kokk, naiste 10 km vabasõidus osaleb Tatjana Mannima.

„Nädal hiljem peetaval Kuusamo-etapil on meie lootused suuremad — siis sõidavad mehed 15 km klassikat ning saame ülevaate, kui kaugel oleme oma meelisalal maailma eliidist,“ tõdes Alaver.

„Kuusamos on nii Rehemaal, Mael kui ka Andrus Veerpalul potentsiaali esikümnesse jõuda.” Ülehomses 4 x 10 km teatesõidus kuuluvad Eesti nelikusse etappide järjekorras Veerpalu, Mae, Rehemaa ja Priit Narusk ehk eeldatav nõrgim lüli saab lõpetamise au.

Olose 15 km vabasõidus kaotas Narusk Rehemaale minutiga. Gällivare on ühtlasi ainus paik enne veebruarikuist Libereci MM-i, kus Eesti teatemeeskond rajale tuleb. Neli kuud vältav MKsari lõpeb märtsi teisel poolel Rootsis Falunis.

Sakslased reisivad Bundeswehri sõjalennukiga

•• Mati Alaver tunneb kerget kadedust, kui räägib Saksamaa koondise võimalustest — tema kolleegi Jochen Behle hoolealused reisisid hooajaeelsesse lumelaagrisse Olosele ja saabuvad ka täna Gällivaresse Bundeswehri sõjalennukiga!

•• „Vaat selline on nüüd tippspordi arendamise euroopalik mudel,“ ütles Alaver. „Ma ei unista erilennukist meie suusatajatele, aga unistan tõsisest dialoogist, mis võiks Eestitki euroopalikule tippspordi arendmisele lähemale aidata.“

•• Bundeswehri lennuk toimetas esmaspäeval Saksamaa koondislased Oloselt mõneks päevaks koju, et nad täna taas kaugele polaarjoone taha viia. „Kesk-Euroopa spordisüsteem rajaneb suures osas sõjaväespordil ja toimib nii väga hästi,“ lisas Alaver.