Austrias elav ja õppiv mäesuusatamise noortekoondise liige Tormis Laine läbis karmis konkurentsis katsed ja alustab sügisest õpinguid mainekas Stamsi suusagümnaasiumis, mis on üks kolmest parimast Austria mäesuusakoolist ning olnud teerajajaks paljudele sarnastele spordigümnaasiumidele üle maailma.

Peale 1966. aasta Austriale katastroofilisi mäesuusatamise maailmameistrivõistlusi Portillos, Tšiilis otsustas Austria Suusaliit muuta süsteemi. Nii asutati noorte suusatalentide kool, mille lõpetajad on tänaseks võitnud 30 olümpiamängude kuldmedalit, 70 maailma meistrivõistluste kulda ja üle 15´ne maailma karikasarja üldvõidu. Algselt vaid mäesuusatamisele pühendunud kool on järk järgult arenenud ja kasvanud, tänapäeval õpivad Stamsi suusagümnaasiumis ka suusahüppajad, kahevõistlejad, murdmaasuusatajad, hiljuti lisandusid ka lumelaudurid. Kooli õppemaksust tuleb 25% katta sportlasel endal ning ülejäänu finantseerib Austria riik koos Austria Suusaliiduga.

Konkurss kooli on suur ja et olla igal aastal kümne gümnaasiumisse mäesuusatamise osakonda valitava noormehe hulgas, tuleb läbida kolmepäevased sisseastumiskatsed. Kirjutamata reegliks on kujunendud tava, kus kümnest kohast kaheksa täidavad austerlased ning kahele kohale saavad kandideerida välismaalased. Eelmisel aastal ei osutunud valituks näiteks ükski välismaalane.

Veidi ka sisseastumiskatsetest. Esimesel päeval on kavas füüsilised katsed (koordinatsioon, tasakaal, hüpped, akrobaatika) ning kahel järgmisel päeval ollakse juba mäel, kus slaalomis ja suurslaalomis sõidetakse nii aja peale kui sooritatakse erinevaid harjutusi. Sellele lisandub veel meditsiiniline kontroll.

Esimene tutvustav ja sissejuhatav laager uues koolis toimub juba 5 – 8. juulil, kus õpilastele tutvustatakse treenereid, kooli tavasid ja õppetöö korda ning kool algab 9. septembril. Septembrist kuni novembrini on õppetöö väga intensiivne, kuna talveperioodil keskendutakse rohkem treenimisele ja võistlemisele.

Stamsi suusagümnaasiumisse vastuvõtmine on kindlasti tunnustus tehtud tööle ja ilus vahefiniś Tormise Austrias treenimisele pühendatud ajale. Hetkel valmistubki Tormis juba uueks hooajaks mängides vahelduseks jalgpalli Austria noorteliigas.