•• Mati, näen sinu ja ka Eesti suusatajate silmis koduvõistluse eel eredamat sära ja suuremat indu kui muude MK-etappide eel. Kas näen õigesti?

Jagan kõigi oma väliskolleegide arvamust, et kodune MK-etapp paikneb tähtsuselt tiitlivõistluste järel teisel kohal. Kuulume nende õnnelike riikide sekka, kes saavad korraldada MK-etappi!

Eriti suur asi on Otepää-etapp meie noortele suusatajatele, kes saavad rahvuslikus grupis startides võimaluse tunda tõelise tippkonkurentsi hõngu.

•• 2005. aasta jaanuaris võidutses Andrus Veerpalu Otepää MK-etapil ja Jaak Mae oli kolmas, kuid panustamine koduvõistlusele ei võimaldanud neil Oberstdorfi MM-ini tippvormi hoida ning Eesti jäi medalita. Kuidas sa kärbid nüüd tippmeeste suurt soovi kodurajal hästi esineda, kui neil tuleb parimasse vormi jõuda alles kuu aja pärast Liberecis al­gavaks MM-iks?

Panime juba hooaja alguses paika selge strateegia — alaliidu tänavune eesmärk on medalivõit Li­bereci MM-il. Alaliit pole aga midagi abstraktset, alaliit tähendab ju neid samu mehi: Veerpalu ja Maed, aga ka Aivar Rehemaad, Peeter Kümmelit ning teisi.

Tuletame treeneritega sportlastele neid eesmärke meelde ja lähtume treeningtöö planeerimisel MM-i toimumise ajast. Kõik saavad aru, et Otepää MK-etapist palju tähtsam on edukas esinemine Liberecis.

•• Kui õige oli hingetoru- ja põsekoopapõletikust vaevatud Veerpalu otsus pärast hiljutist antibiootikumikuuri Otepääl startida? Eriti olukorras, kui eelmisel laupäeval toimunud Eesti meistrivõistlustest loobumist pidasid kõik suusaasjatundjad ja -kiibitsejad väga mõistlikuks!

On küsitud, et kas kodusel MK-etapil osalemine oli ikka Andruse enda otsus ja kui suur oli seejuures suusaliidu, sponsorite ning meedia surve.

Kuna Andrus on nii palju saavutanud ja oma võitudega nii palju positiivset rahvuslikku resonantsi põhjustanud, siis pole tal kellegi ees ka võlgasid ega süütunnet. Otsuse Otepää MK-etapil startida langetas Andrus ainuisikuliselt, ilma kellegi vähimagi surveta. Mina treenerina vaatan asju me­toodiliselt — kuna Andrus valmistub Libereci MM-iks, siis prae­gu on tema ettevalmistuse osaks kaks intensiivset treeningut nädalas.

Pärast haigust on ta teinud alles kaks intensiivset treeningut, neist esimene jäi eelmisesse nädalasse, teine oli sel teisipäeval. Järgmine on planeeritud 24. jaanuarile. Parim intensiivne töö on võistlus — see ongi põhjus, miks Andrus Otepää-etapil stardib.

Jah, Andrus oli alles haige, tal oli isegi palavik, aga terviseprobleemid kimbutavad praegu mitmeid maailma tippe. Lukaš Bauerit vaevasid pärast Tour de Skid sa­muti terviseprobleemid, aga te­ma respekt Andruse ja Jaagu vas­tu oli nii suur, et ta tuli Otepääle.

•• Veerpalu nentis, et võiduheitlusse ei suuda ta homme kindlasti sekkuda, aga kui head võimalused on selleks Mael?

Jaak konkureerib kõige kõrgematele kohtadele — ei ütle, et ta kindlasti võidab, aga ka kolmas on suusatamises kõrge koht. Hea tulemus sõltub nii eelduste realiseerimise kasutegurist, hooldetiimi õnnestumisest kui ka mingil määral psühholoogilisest seisundist.

Jaak on heas vormis, aga mitte veel väga heas — võrreldes praeguse seisundiga on tal veel üks kuni poolteist protsenti parandamisvaru. Parandamiseks jääb keskmäestikulaager Davosis.

•• Kui suur on Veerpalu parandamisvaru?

Seda saan täpsemalt öelda pärast laupäevast võistlust. Aga teisipäevane treening näitas, et kasutamata reserve on küll.

•• Mis seisus on sel hooajal uut kvaliteeti näidanud Aivar Rehemaa?

Aivar on käinud viimastel päevadel alpimajas nagu meie teine täiesti terve mees Jaak, aga tema olukord on veidi teistsugune. Erinevalt Jaagust seisab Aivaril ees koguni neljast võistlusest koosnev tsükkel: ta teeb kaks starti Otepääl ja seejärel kaks starti nädal hiljem Rõbinski MK-etapil.

Kogu tsüklile ette vaadates pole Aivari valmisolek halvem kui enne Tour de Skid, aga laupäevane Otepää 15 km sõit võib olla väike küsimärk, sest ta viibis alles kolmapäeval alpimajas. See tähendab riski, aga on lollikindel variant Rõbinski-etapiks valmistumisel, kus on kavas talle sobivamad distantsid.

Veerpalu: ma ei riski millegagi!

Kahekordne olümpiavõitja Andrus Veerpalu käis eilsel puhkepäeval hooldemeestega suuski proovimas, sest sünoptikud lubavad homseks meeste 15 km klassikasõiduks Otepääle sama keerukat määrdeilma.

„Laupäevane ja pühapäevane võistlemine pole mingi risk!“ uskus nädal tagasi antibiootikumikuuri lõpetanud Veerpalu, kes tundvat end pärast hingetoruvaevusi ja põsekoopapõletikku taas terve inimesena. „Eelmise nädala lõpust sain hakata juba normaalselt treenima.“

Samas tunnistas Veerpalu, et võidu nimel ta homme oma meelis­alal võistlema ei lähe. „See on võimatu,“ uskus ta. „Et nii kõrgesse mängu praegu sekkuda, peab liiga palju asju klappima. Lähen võistlema vaid ühe eesmärgiga — et saada kodupubliku ees üks hea pingutus.“