•• Mati, mis saab pärast Vancouveri mänge, kui Veerpalu ja Mae kõrvale astuvad? Kelle õlule langeb siis Eesti suusatamise eduloo jätkamise meeldiv kohustus?

Ma ei anna lubadusi, aga saan kinnitada: suusaliidu organisatsiooniline pool toimib, et edulugu võiks jätkuda. Teeme selle nimel kindlat ja sihipärast tööd, et jätkuks.

Meil on noori ja andekaid suusatajaid, kes suudaksid kunagi Andrus Veerpalu, Jaak Mae ja Kristina Šmigun-Vähi kõrvale pürgida. See pole kerge, aga professionaalsuse ning pühendunud tööga võimalik.

•• Eeldan, et Vancouveris ja ka edaspidi lasuvad suurimad lootused praegu 26-aastase Aivar Rehemaa õlul, kes tegi sel hooajal kauaoodatud arenguhüppe.

Aivar on praegu sama vana, kui oli Jaak Mae 1998. aastal Nagano olümpial kuuendaks tulles. Rääkisin Jaagu ja Andrus Veerpaluga samal õhtul Naganos, kui nad olid saanud seal 10 km klassikasõidus vastavalt kuuenda ning kaheksanda koha, esimest korda medalivõidust kui eesmärgist.

Tänaseks on Aivar saavutanud taseme, et treener Anatoli Šmigun võiks ka temaga rääkida medalivõidust. Aivaril on tänavu seljataga õnnestunud esinemine Tour de Skil, kaheksas koht Valdidentro MK-etapil 15 km klassikasõidus ning väga korralikud etteasted MM-i paarissprindis, teatevõistluses ja 50 km maratonis!

•• Nii et Rehemaa läheb Vancouveris medalijahile?

Ta on küps, et treener võiks temaga sel teemal juba rääkida, aga ärgem pangem medalijuttudega Aivari õlule veel nii suurt koormat.

•• Ütlesid kümmekond päeva tagasi, pärast Veerpalu kullavõitu ja Mae viiendat kohta, et sul on treenerina hullult vedanud. Kas vedanud on teistegi sportlastega?

Mul on olnud ka fantastiline koostöö Raul Ollega, kes suutis võita Vasaloppeti maratoni. Samuti on vedanud, et mul õnnestus koostööd teha väga hasartse noormehe Anti Saarepuuga, kui ta tuli Torino olümpial kaheksandaks.

On ülim vedamine töötada suusakoondise peatreenerina Eesti suusatamise kuldajastul. See oleks igale treenerile lotovõit!

•• Aga millega panid mööda Kaspar Koka ettevalmistamisel MM-iks?

Kuigi suures plaanis õnnestusime võistkonna ettevalmistamisel, ei saa mööda tõsiasjast, et tiitlivõistlustel on alati sportlased, kes õnnestuvad ja kes ebaõnnestuvad. Nii on treeneritegagi. Nagu kõik, oleme meiegi teinud vigu, aga Kaspari puhul pole ühest põhjust või selgitust.

Väidan siiamaani, et saavutasime teatesõidus kaheksanda koha ega jäänud alles kaheksandaks. Jah, potentsiaali oli kindlasti enamaks. Siin oli tegu minu kui peatreeneri veaga meeskonna kokkupanekul – kindlasti leidus meil sel päeval paremas seisundis mehi!

Kahjuks ei andnud Algo Kärbi ja Kaspar Koka varasemad etteasted objektiivset pilti nende suutlikkusest, kuna nad ebaõnnestusid suusavalikul. Info, mille põhjal otsustasin teatesõidu eel Kaspari kasuks, polnud otsuse tegemiseks piisav.

•• Mis sul jäi Libereci MM-ilt veel kripeldama?

Jäi veel asju kripeldama, aga nendest räägin sportlastega nelja silma all. Osaga olen juba ka rääkinud.

Kindlasti ei õigustanud sprinter Timo Simonlatser neil tiitlivõistlustel lootusi ja temaga seisab ees tõsine analüüs.

•• Miks toodi MM-ile Priit Narusk, kes oli küll ausalt osalemisnormi täitnud, aga samal ajal oli teada, et vabatehnikasprint pole tema ala? Miks ei antud võimalust noorematele?

Ei saa välistada, et tulevikus nii käitume. Meie tagala pole tühi ning proovime eeloleval nädalavahetusel 20-aastast Karel Tammjärve Lahti MK-etapil nii uisusprindis kui ka 15 km vabatehnikasõidus. Näen universaalses Karelis väga tõsist pretendenti Vancouveri olümpia teatemeeskonda.