Mis on kor­ra­lik sõit? „See sel­gub dis­tant­si käi­gus,” väi­dab tun­tud sõna­meis­ter Ala­ver. Nel­jan­da­na lä­bib sel­le võist­lus­maa Al­go Kärp. Kel­le­le Ala­ver soo­vi­taks pa­nus­ta­da? „Nais­test Kui­tu­se­le. Mees­te seas on seis se­ga­sem. Teich­mann, Rotšev, kee­gi nor­ra­las­test…,” kuul­dub vas­tu­seks. Tä­na­sel sp­rin­di­dis­tant­sil sõida­vad mees­test An­ti Saa­re­puu, Ti­mo Si­mon­lat­ser, Re­he­maa, Kein Ei­nas­te ja Priit Na­rusk, nais­test Kai­ja Ud­ras ja Triin Ojas­te. Eil­sed Ru­kalt tu­le­vad uu­di­sed on nn. suu­sa­ta­misvä­li­sed, kui­gi si­sult ala­ga vä­ga­gi seo­tud.

Ener­gia­fir­ma St1 jääb en­di­selt Soo­me murd­maa­suu­sa­ta­ja­te spon­so­riks. Se­da olu­kor­ras, kus 60% soom­las­test usub, et nen­de suu­sa­ta­jad võta­vad mõnu­ga do­pin­guai­neid. „Toe­tu­suu­dis on Soo­me suu­sa­ta­jai­le kind­las­ti pal­sam. Rõõmus­tan koos nen­de­ga. Võõra rii­gi mee­diuu­rin­gu­te tu­le­mus­te koh­ta ei jul­ge sõna võtta. Ma ei tea, mi­da küsi­ti,” vas­tab Ala­ver soom­las­te värs­ke mee­diauu­rin­gu koh­ta, mis kõne­les soom­las­te jät­ku­vast pes­si­mis­mist.

Roots­la­sest pro­fes­sor Bengt Sal­tin tea­tas, et FIS-i eriuu­rin­gu all püsib viis murd­maa­suu­sa­ta­jat, kel­lel la­sub do­pin­gu­kaht­lus. Täp­sus­tu­seks: üks­ki viiest po­le do­pin­gu­ga va­he­le jää­nud. Nen­de ve­rear­vu kõiku­mi­se dünaa­mi­ka ning loo­mu­li­ku ja sün-tee­ti­li­se EPO va­he­kord or­ga­nis­mis ära­tab suu­ri kaht­lu­si.

Sak­sa agen­tuur DPA li­sab: viie seas po­le saks­la­si. Kas Ala­ver teab, kel­lest jutt? „Ju­ba paa­ri nä­da­la eest kõnel­di nn FIS-i mus­tast le­hest. Nüüd öel­dak­se, et sel­lel on viis ni­me. Ees­ti suu­sa­ta­jad tee­vad tööd ega kuu­la sa­hi­naid,” vas­tab Ala­ver külmalt.

Do­pin­guas­ja­de ko­ha pealt on meie suu­repä­ra­ne suu­sat­ree­ner ik­ka pi­sut tõre, kuid kes pea­le Kyrö po­leks? Jõuluks tu­leb FIS-ilt sel­gus. As­ja uu­rib Taa­ni tead­la­ne Ras­mus Dams­gaard. „Ju­ba eel­mi­sel tal­vel sel­gus, et väike grupp suu­sa­ta­jaid tar­vi­tab EPO-t. Ja sõida­vad eda­si,” rõhu­tas Dams­gaard.

Pal­ju ju­tu­kam on Ala­ver FIS-i tei­se ka­vat­su­se suh­tes te­ha Ru­ka MK-eta­pist ju­ba järg­mi­sel aas­tal mi­nituur: sp­rint, tei­sel päe­val klas­si­kasõit, kol­man­dal jä­li­tus. Kui sind ei ole te­les, po­le sind ole­mas! FIS ta­hab, et suu­sa­ta­mi­ne oleks te­les veel roh­kem ja 80 mil­jo­nit ini­mest toi­mu­vast aru saaks. Kes esi­me­se­na fi­nišee­rib, on võit­ja. Liht­ne loo­gi­ka, mil­le jär­gi meil­gi tu­leb end ko­hen­da­da.