„Miks ei peaks Aivar seda üritama?” küsis kahekordne olümpiavõitja Andrus Veerpalu. „Elu on näidanud, et peaaegu iga 15 parema sekka jõudnud mees võib heal päeval medalit püüda.”

Etapivõiduga üllatanud rootslasest vabatehnikaspetsile Anders Södergrenile veidi enam kui poole minutiga alistunud Rehemaal oli käegakatsutavas kauguses ka viies koht, mis jäi 7,5 sekundi kaugusele.

„Esimest korda elus tuli mul ka 15 km klassikat korralikult välja,” rõõmustas treener Anatoli Šmiguni juhendamisel harjutav Rehemaa, kelle senine parim saavutus sel distantsil oli 31. detsembril Tour de Ski etapil Nove Mestos saavutatud 18. koht. „Päris hea tunne on, kui suudad teha Eesti meeste alal nii hea sõidu! Samas ka harjumatu – kaheksandat kohta on raske uskuda.”

Tour de Ski proloogil Oberhofis tuli Rehemaa 3,7 km vabasõidus neljandaks, kuid 2002. aasta 30 km ühisstardist klassikasõidu juunioride maailmameistri üleeilset etteastet koteeritakse kõrgemalt.

„Aivar tegi ka tuuril väga häid sõite, kuid nüüd tuli tiitlivõistluste formaadis karjääri parim tulemus,” nentis Eesti suusakoondise peatreener Mati Alaver. „Tema viie parema võistluse keskmine kaotusprotsent võitjale on 1,5, mis tähendab, et MM-il pole võimatu võidelda medali pärast. See eeldab muidugi väga suurt õnnestumist. Kõik peab klappima, alates enesetundest ja lõpetades suuskadega.”

Merepinnast 1350 m kõrgusel Itaalia Alpides raskel rajal Rehemaale 3,9 sekundiga alistunud ja üheksanda kohaga samuti neljapäeval algaval MM-il medalisoosikute sekka kuulumist kinnitanud Veerpalu on 26-aastase Rehemaa suurt läbilööki oodanud juba mitu hooaega.

„Mind ta ei üllatanud – Aivaril oligi juba aeg nii võimsalt sõita,” arutles mantlipärijat ootav 38-aastane Veerpalu. „Ta on sel hooajal teinud hea hüppe edasi ja näitas juba Tour de Skil, et suudab tippkonkurentsis häid sõite teha.”

Rehemaa ise ei julge end reedel Tšehhimaal peetava MM-i 15 km sõidu medalipretendendiks veel kuulutada.

„Seni pidasin suuremateks eesmärkideks suusavahetusega sõitu ja 50 km ühisstardist vabasõitu, aga nüüd tuleb ehk ka oma võimalustesse 15 km sõidus tõsisemalt suhtuda,” selgitas ta. „Sain enesekindlust, kuid päris lendu ei tohi veel tõusta. Põhiline, et MM-ini jäänud päevadega suuri lollusi ei teeks.”

Ärajäänud kihlvedu

Rehemaa sõidu dünaamika kujunes tippmehele omaselt stabiilseks: 4,1 km kohal oli ta kaheksas ja 8,9 km vaheajapunktis seitsmes. Ei mingit ärakukkumist lõpuosas, nagu korduvalt varem on juhtunud! Vastu pidada aitas tark taktika – suusataja oli koos treener Šmiguniga otsustanud, et alustab varuga ja püüab viimasel kolmel kilomeetril anda endast 101 protsenti.

Kui pool minutit varem startinud Venemaa ässa Vassili Rotševi selg kaheksandal kilomeetril Rehemaale vastu tuli, sai hooldemeeste tööd suuskade ettevalmistamisel ülivõrdeis kiitnud otepäälane hea emotsionaalse laengu.

„Kilomeeter hiljem veendusin, et kaotus võitjale suure tõenäosusega enam kaheminutiliseks ei paisu,” meenutas rivaaliga paarisrakendina lõpuni pingutanud Rehemaa. „Samas võis Rotševiga koos sõitmine maksta mõne väärtusliku sekundi. Hõikasin „Davai, Vasja!“, kui rühkisin lõpus vastutuules ühel tõusunukil Rotševi taga, aga ta ei jõudnud enam tempot kruvida.”

Rehemaaga Davosi laagris hotellituba jaganud Algo Kärp meenutas üht plaanitud kihlvedu, mis jäi siiski ära.

„Arutasime, et kui Aivar tuleb Valdidentros 10 hulka, premeerib ta mind, ja kui mina tulen 20 hulka, siis premeerin teda,” selgitas 46. kohaga MM-i 15 km sõidu pileti kindlustanud Kärp. „Karmid tasud olid vahel! Ei tea, kas Aivar oli siis juba mitu päeva tagasi endas nii kindel, et käed jäid löömata.”

Refereeritud artikli täistekst Eesti Päevalehes