Kuus aastat tagasi juunioride maailmameistriks kroonitud Rehemaa tõestas nädalavahetusel Põhja-Soomes Olosel peetud hooaja avavõistlustel, et teda kannustab suur soov murda kõige teravamasse tippu.

Reedel näitas Rehemaa klassikasprindi eelsõidus teist-kolmandat aega, tagas kiireima eestlasena koha Kuusamo MK-etapile ja loobus edasi võistlemisest. Laupäeval jäi 26-aastane otepäälane 15 km klassikasõidus 11 sekundiga alla üksnes tunamulluse hooaja liidrile, sakslasele Angererile. Eile sai Anatoli Šmiguni hoolealune sama pikas vabatehnikasõidus kaheksanda koha ja oli taas eestlastest parim.

„Nii vähe pole ma varem võitjale kaotanud, aga ei tasu kohe lendu tõusta,” ütles Rehemaa. „Hea peab olema maailmakarikasarja etappidel.”

Mae kiitis Rehemaad

Veendusime, et suusariikide Saksamaa, Venemaa, Itaalia, Tšehhimaa ja Soome paremikuga võrreldes on Rehemaa juba päris tugev. Olosel puudusid norralased, rootslased ja prantslased. Norralased on klassikadistantsidel eriti teravad, seega saab Rehemaa endale kahe nädala pärast Kuusamos viis-kuus konkurenti juurde.

„Kui suurt kala MK-etappidel püüda, ei julge öelda,“ ütles Rehemaa. „Eelmisel sügisel jäin esimesel vabatehnikaetapil viie sekundiga kolmekümne parema hulgast välja. Kuusamo klassikasõidus sain 25. koha. Püüan need kohad ületada. Ei hakka veel rusikaga vastu rinda taguma, et olen kõva tegija.”

Siiski läks Rehemaa nägu naerule, kui koondisekaaslane Jaak Mae teda tunnustas: „Ülikõva sõit!”

„Kindlasti tegi Aivar väga hea nädalavahetuse, sest suutis kõigil kolmel päeval tugevasti sõita,” lausus Mae. „Klassikasõidus asus ta võistlust juhtima ja esimest korda pidas lõpuni vastu.”

Tavaliselt on Rehemaa hoog raugenud viimastel kilomeetritel, kuid nüüd ponnistas ta Angereri ja isegi lõpuspurdimeistri Axel Teichmanniga võrdselt. Kolmanda koha saanud sakslane Teichmann alistus eestlasele pooleteise sekundiga.

„Olen kogu suve saanud hästi harjutada,” ütles Anatoli Šmiguni käe all treeniv Rehemaa. „Eriti jäin rahule treeningutega alates augusti teisest poolest kuni oktoobrikuise Ramsau

laag­­ri lõpuni. Mägedes tegin väga tugevat tööd. Siis julgesin tavalisest rohkem puhata, läksin koondislastest nädal hiljem Olosele.”

Enne lumelaagrisse minekut kutsus Kristina Šmigun-Vähi onupoeg Aivari jooksuringile. Muu jutu seas andis kahekordne olümpiavõitja sugulasele nõu, kuidas hooaja esimesteks võistlusteks valmistuda. „Ma ei saa öelda, mida Kristina ütles,” lausus Rehemaa. „Aga võin kinnitada, et nõuannetest oli kasu. Anatoli Šmigun ju teab, kuidas tema tütar esimesteks etteasteteks valmistus, ja ta oskas mindki suunata.”

Andrus Veerpalu oli kuues, Bauer seitsmes, Mae kolmeteistkümnes, Algo Kärp kuueteistkümnes.

„Räägin arvudest: Aivar kaotas võitjale 0,6 ja Andrus 1,1 protsenti ehk maailma tipp on väga lähedal,” hindas koondise peatreener Mati Alaver. „Jaagu etteastet pean raja eripära ja hooaja algust arvestades väga heaks. Ka Kärp esines väga hästi. Kolmel eestlasel on potentsiaali Kuusamos tulla kümne parema hulka.”

Mae kahandas juhendaja optimismi. „Ei usu, et Mati nii ütles, võtaksin sõna „väga“ kohe tema jutust maha,” lausus Angererile 50 sekundiga kaotanud 36-aastane otepäälane. „Kuigi kiirel kerge reljeefiga rajal näidatud sõiduga võiks isegi rahule jääda.”

Distantsi viimasel kolmandikul sättis Mae end pool minutit hiljem startinud Veerpalu tuulde ja siis suutis rütmi kiiremaks muuta. Eilses vabatehnikasõidus sai Mae 38. ja Veerpalu 126. koha. Nii et Rehemaa on praeguse seisuga koondise esinumber.

Arvamus

Mati Alaver

suusatreener

Rehemaa harjutas oktoobris Ramsaus tõesti hästi, aga ühe laagriga ei tõuse keegi maailma­klassi ega kuku sealt ka välja. Aivari heade etteastete taga on pikaajalise treenimise kogumõju. Ta on harjutanud kvaliteetsemalt. Heal päeval on ta suuteline sõitma võidu kõrgete kohtade pärast.

Arvamus

Andrus Nilk

(…) Kui Mati Alaver hooaja eel kuulutas, et Aivar Rehemaal on suur võimalus pürgida noorima Eesti suusa­mehena tiitlivõistluste pjedestaalile, puhkes torm veeklaasis: kas peatreener lubas, et 26-aastane Rehe­maa võidab MM-il medali? Muidugi ei lubanud, aga ta teadis, millest räägib. Re­he­maa on tugevaks saanud.