1. Netoaeg

Ilmselt kõige olulisem muudatus on see, et Tartu Maratonil hakatakse alates 2016. aastast osalejatele arvestama netoaega. See tähendab, et suusataja jaoks läheb aeg käima sel hetkel, kui ta ületab stardijoone. Seni on kõigi jaoks aeg hakanud tiksuma hetkest, mil kõlab stardipauk.

Kõige rohkem võidavad sellest tagumistest stardigruppidest teele asuvad suustajad, kes ei pea enam nii palju muretseme stardikoridoris eesmiste taga ootamise ja passimise pärast, kuna pärast stardipaugu kõlamist ei lähe nende jaoks veel aeg käima ning seeläbi on nad võrreldes eestpoolt startivate suusatajatega võrdsemas seisus.

Netoaja kasutuselevõtt saab teoks tänu täpsematele ajavõtukiipidele, mida seni on kasutatud vaid Tartu Rulluisumaratonil.

Täpsem reeglistik seoses ajavõtumuutustega on veel välja töötamisel, kuid eesmärk on ka see, et esisaja kohtade selgitamisel uus ajavõtusüsteem olulisi muutusi sisse ei tooks.

2. Kõik 10-liikmelised grupid saavad soodustust

Kui varasemalt kehtis reegel, et Klubi Tartu Maraton poolt korraldatavatel üritustel saavad 10%-list grupisoodustust ainult EOK spordiklubid, siis alates 2016. aastast saavad kõikidel Kuubiku üritustel (k.a. 44. Tartu Maraton) 10%-list soodustust kehtivast vooruhinnast kõik grupid, kus on liikmeid vähemalt 10 ja nende hulgas pole muude soodustuste saajaid (nt alla 18-aastaseid või pensionäre).

See tähendab, et 10%-line soodustus kehtib ka kõikidele vähemalt 10-liikmelistele ettevõtetele või lihtsalt seltskondadele, kes end ühise nimetaja alla koondavad.

Grupisoodustuse saamiseks peab tegema eraldi grupiregistreerimise www.tartumaraton.ee registreerimiskeskkonnas.

3. Kuubiku lühemad distantsid on väiksema kaaluga

Selle aasta algul käivitatud uus Klubi Tartu Maraton nn maratonide mitmevõistlus Kuubik saab samuti olulise muudatuse, mis puudutab ka 44. Tartu Maratoni. Tulenevalt osalejate tagasisidest ja soovist, et ürituste pikemad distantsid oleksid punktiarvestuses õiglasemalt väärtustatud, annvad ürituste lühemad distantsid edaspidi vähem punkte.

Varem oli Tartu Maratoni pika distantsi punktikaal 105% ja kõikide teiste pikkade distantside kaal 100%. Tartu Maratoni 31km distantsi oma 85% ja teiste ürituste lühikeste distantsidel 80%. Uuel aastal jäävad pikkade distantside kaalud samaks, aga Tartu Maratoni 31km distantsi punkte arvestatakse 75%-lise kaaluga ja teiste lühikeste distantside omasid 70%.

Taoline muudatus vähendab seega lühikeste distantside läbimise väärtust Kuubiku punktiarvestuses ja vastupidiselt suurendab pikkade distantside hinda.

4. Tartu Maratoni finišiala osalejatele mugavamaks

Plaan on teha olulisi ümberkorraldusi Tartu Maratoni finišialas Elvas Tartumaa Tervisespordikeskuses. Eesmärk on muuta finišiala mugavamaks nii osalejatele kui ka pealtvaatajatele.

Millised muudatused täpselt plaanis on, sellest veel kõva häälega ei räägita, kuid jutud käivad, et muudatused puudutavad ennekõike toitlustusala.

5. Pöidlahoidjatele veebiülekanne

44. Tartu Maratonist on plaanis teha täispikk otseülekanne, mis on nähtav veebis. Võimaliku teleülekande saatus on veel lahtine ja sõltub suuresti uue hooaja finantsilistest võimalustest.

Ent pöidlahoidjaid teadmatusse ei jäeta ning tasuta nähtav pildiline ülekanne 44. Tartu Maratonist kindlasti tuleb, iseasi, millises meediumis.

FIS Worldloppet Cup sarja kuuluv 44. Tartu Maraton toimub 21. veebruaril 2016. aastal. Seejuures lõpeb soodsaim registreerimisvoor talviseks laulupeoks juba sel reedel, 11. detsembril.