25. jaanuaril sai Asashoryu ehk Sinine Draakon sumoliidu presidendilt oyakata Musashigawa'lt avalikus kohas ebaväärika käitumise eest suulise noomituse, kuid juba järgmisel päeval ilmesid 16. jaanuaril toimunud intsidendiga seoses uued asjaolud, mis näitavad mongoli vägilast hoopis näotus valguses.

29. jaanuaril oli oyakata Musashigawa'l 20-minutiline vestlus yokozuna valimise komitee esimehe härra Tsuruta'ga, kes Tokyo sumotemplist väljudes lausus ajakirjanikele: "Ma pole kindel, et seekord piirdub karistus ajutise võistluskeeluga."

On selgunud, et püüdes oma ülemust kaitsta, Akiniri Asashoryu (täielik maadlejanimi) mänedžer lihtsalt valetas alatult.

16. jaanuaril kella 4 paiku hommikul ei sattunud Tokyo lõbustusrajoonis Roppongi suure mongoli rusika ette mitte tema, vaid hoopis restorani omanik, kes tuli oma õnnetuseks välja tänavale, et kallist külalist koju saata. Millestki ärritunud Sinine Draakon lükkas 38 aastase mehe oma autosse ning hoidis teda seal mõne aja kinni.

Lühikese "vangistuses" viibimise tulemusena tekkis lõbustusasutuse peremehel ninaluu murd. Kannatanu vaikis kümme päeva, lootes Asashoryu'lt vabandust ja kompensatsiooni moraalse kahju eest, kuid seda ei tulnud. Hatsu-basho lõppedes kirjutas ta politseile avalduse.

Jaapani Sumoliidu põhikirjas on öeldud, et suuremaks karistuseks, kui ajutine diskvalifitseerimine, on reitingutabelis (banzuke) alandamine või vallandamine.

Nagu teada, ei saa aga yokozunat alandada ozekiks või veelgi madalamale. Seega võib härra Tsuruta vihjest välja lugeda, et Asashoryut ähvardab vallandamine ehk erru saatmine.

30. jaanuaril hakkas Dolgorsuren Dagvadorj tegutsema. 29-aastase mongoli treener oyakata Takasago teatas kiiresti sumoliidu presidendile oyakata Musashigawa'le, et konfliktsituatsioon on lahendatud ja kannatanu on andnud lubaduse oma avaldus tagasi võtta.

Pole sugugi võimatu, et restorani omanik võtabki muljuda saanud nina pärast süü endale, kuid juhtum on saanud juba nõnda suure ühiskondliku kõlapinna, et Asashoryu ei saa pääseda vaid järjekose noomitusega. Tal tuleb vastust anda kaklemise ja valetamise eest.

Kaks ja pool aastat tagasi diskvalifitseeriti Asashoryu kaheks suurturniiriks palju väiksema eksimuse eest. Siis karistati teda karmilt selle eest, et pettusega pani oma ülemused ja kolleegid ebamugavasse olukorda.

Olles trauma tõttu vabastatud ametlikest sumo propageerimise üritustest (jungyo), mängis ta Ulan-Baataris jalgpalli. Kõik olid ju veendunud, et vägilane parandab kodumaal oma kallihinnalist tervist.

Täna valitud uuel direktorite nõukogul tuleb teha väga raske valik

21. sajandi kõige kuulsama ja tituleerituma rikishi erru saatmine kahandaks tõsiselt sumo populaarsust. Ollakse arvamusel, et profisumo kaotaks kuni 30% publikust.

Kui aga karistus osutub liialt leebeks, ütlevad kindlasti oma kaaluka sõna sekka Yokozuna Valimise Komitee liikmed. See on ühikondlik organisatsioon, kellele on antud volitused otsustada yokozunade ja ozekide saatuse üle.

Piisab kahest kolmandikust häältest, et soovitada Asashoryul anda errumineku avaldus ja see soovitus kuulub vastuvaidlematule täitmisele..

Profisumo ajaloos on varem erru saadetud kaks yokozunat

1949. aastal sunniti lahkuma yokozuna Maedayama, sest ta eksis reegli vastu, mis keelab rikishil, kes on trauma tõttu võistlustelt end maha võtnud, ilmuda basho ajal avalikku kohta.

39. yokozuna külastas inkognito pesapalli võistlust, kuid satus paparatside küüsi.

1987. aastal saadeti erru 60. yokozuna Futahaguro, kes tõstis käe oma treeneri abikaasa (okami-san) vastu.

68. yokozuna Asashoryu kasvatanud oyakata Takasago püüab igati päästa oma hoolealust erru saatmisest.

"Asashoryu elab juhtunut väga raskelt üle. Ajal, mil korrarikkumine toimus, oli ta purjus ja tundub, et ei mäleta kuidas asjad arenesid. Ta pole mulle öelnud, et lõi kedagi. Ilmselt oli väike tüli, mille käigus ta võib-olla riivas kedagi õlaga", lausus ta ajakirjanikele.

Samuti teatas 25-kordse Imperaatori Karika võitja juhendaja, et ta ei pea oma õpilast süüdlseks valetamises. Oyakata Takasago arvates püüdis Sinise Draakoni mänedžer oma bossi kaitsta omal initsiatiivil.

Ajaleht Sports Nippon korraldas aga 1059 sumofänni hulgas ekspress-küsitluse ja Asashoryu errusaatmist pooldas 89% vastanutest.

Jaapani Sumoliidu spetsiaalse, elulisi küsumusi käsitleva komisjoni liige, tunnustatud kunstnik-animalist Yakumitsuru soovitb suurel mongolil ise erru minna, et "säilitada oma head nime".

Värske Jaapani Sumoliidu Direktorite Nõukogu liige oyakata Takanohana soovitab Asashoryul kõigest ausalt rääkida Nihon Kyokai pesidendi oyakata Musashigawaga isiklikult, mitte läbi oma treeneri ja teiste vahendajatega.

Seni on Sinine Draakon keeldunud ajakirjanikele oma teo kohta kommentaare jagamast, küll on aga oma lakoonilise komentaari andnud Snise Draakoni kõige printsipiaalsem vastane yokozuna Hakuho.

Meenutades oma profikarjääri alguses vanematelt kolleegidelt kuuldud vanasõna, lausus Valge Fööniks: "Rikishi käsi - see on samurai mõõk".